Fostul vicepreşedinte al ANRP, reţinut de DNA pentru că a pretins o şpagă de 1 milion de euro

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea Lui Dumitru Cătălin şi Dumitru Rădulescu Cătălin – Alexandru.

RomaniaTV.net
20 mart. 2014, 14:56
Fostul vicepreşedinte al ANRP, reţinut de DNA pentru că a pretins o şpagă de 1 milion de euro

Primul a fost reţinut pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de luare de mită şi spălare de bani, când era vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de luare de mită şi spălare de bani. Al doilea este fiul primului menționat şi a fost reţinut pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de complicitate la luare de mită şi complicitate la spălare de bani.

„Din ordonanța de reținere întocmită de procurori a rezultat că există probe şi date care conduc la indicii rezonabile potrivit cărora : În cursul lunii martie 2013, inculpatul Dumitru Cătălin, vicepreşedinte ANRP la aceea dată, a pretins de la un om de afaceri, suma de 1.000.000 euro din totalul de 5.213.222 euro pe care acesta ar fi urmat să o încaseze de la ANRP ca urmare a executării silite. În schimbul banilor, vicepreşedintele ANRP a susținut că își va încălca atribuţiile de serviciu legate de procedurile administrative pe care această persoană, titular al unui drept litigios, le avea în derulare cu ANRP, independent de executarea silită”, se afirmă în comunicatul DNA.

Astfel, în data de 13 mai 2013, inculpatul Dumitru Cătălin a primit de la acesta, prin intermediul fiului său, inculpatul Dumitru Rădulescu Cătălin – Alexandru, echivalentul sumei de 1.000.000 euro, în scopul arătat mai sus.
Pentru ascunderea adevăratei destinaţii a sumelor de bani care au făcut obiectul cumpărării de influenţă şi dare de mită, persoana respectivă a întocmit în fals, înscrisuri sub semnătură privată intitulate „Contract de împrumut”, întocmite de rude ale persoanelor implicate în activitatea infracțională.

Pentru ascunderea banilor, din suma de 1.000.000 euro pretinsă şi primită de inculpatul Dumitru Cătălin a cumpărat, pe numele celor trei fii ai săi, bunuri mobile (autoturisme de lux) şi imobile.

În paralel, în cursul lunii mai 2013, aceeași persoană i-a dat lui Bran Daniel – Marin (inculpat în același dosar) şi suspectului Dragoş Vasile Nicolae suma de 1.220.000 lei (echivalentul sumei de 276.000 Euro) respectiv 730.000 lei (echivalentul sumei de 170.000 Euro). Aceştia au primit banii pentru a-l influenţa pe Dumitru Cătălin, vicepreşedinte ANRP la aceea dată, în scopul determinării acestuia să-şi încalce atribuţiile de serviciu, legate de procedurile administrative pe care omul de afaceri le avea în derulare cu ANRP, cu privire la dreptul litigios.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentați la Curtea de Apel Oradea cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Procurorii au beneficiat şi de sprijinul de specialitate al SRI în instrumentarea cauzei.