Fostului primar al Iaşiului, Gheorghe Nichita, i-a fost admisă eliberarea condiţionată după executarea a mai puţin de un an din pedeapsa de cinci ani de închisoare

Magistraţii Judecătoriei Botoşani au admis, vineri, punerea în libertate a fostului primar al municipiului Iaşi Gheorghe Nichita, care execută o condamnare de cinci ani de închisoare, însă decizia nu este definitivă.

30 iul. 2021, 19:10
Fostului primar al Iaşiului, Gheorghe Nichita, i-a fost admisă eliberarea condiţionată după executarea a mai puţin de un an din pedeapsa de cinci ani de închisoare

Magistrații Judecătoriei Botoșani au admis propunerea formulată de Penitenciarul Botoşani privind liberarea condiţionată a lui Gheorghe Nechita, în prezent deţinut în Penitenciarul Botoşani.

„Admite propunerea formulată de Penitenciarul Botoşani privind liberarea condiţionată a condamnatului Nichita Gheorghe, în prezent deţinut în Penitenciarul Botoşani, din executarea pedepsei de 5 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 2324/2017 a Tribunalului Bucureşti. Dispune liberarea condiţionată a condamnatului Nichita Gheorghe de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii emis de Tribunalul Bucureşti. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare”, se arată în hotărârea Judecătoriei Botoşani.

Gheorghe Nichita se află încarcerat în Penitenciarul Botoşani. El a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, după ce ar fi cerut şi primit mită 10% din valoarea proiectului european Sistemul de Management al Traficului din municipiul Iaşi, potrivit Agerpres.

Lui Gheorghe Nichita i-a fost confiscată suma de 71.214 lei

Nichita a ajuns în penitenciar pe 5 august 2020. Pe 29 septembrie 2020, magistraţii Tribunalului Iaşi l-au condamnat pe fostul primar la cinci ani şi două luni de închisoare într-un alt dosar, însă sentinţa nu este definitivă.

In acelasi dosar, omul de afaceri Tiberiu Urdareanu a fost condamnat la opt luni de inchisoare cu suspendare.

Alti doi afaceristi in acest caz au ramas cu pedepsele din faza de fond a procesului, Gabriel Mardarasevici a fost condamnat in acest caz la 1 an de inchisoare cu suspendare, iar Mihai Tanasescu la 8 luni de inchisoare.

Curtea de Apel Bucuresti a mai decis confiscarea de la mituitorii din acest caz a unor sume uriase: de la directorul SC Information Business Consulting SRL (IBC), Gabriel Mardarasevici- suma de 2,4 milioane de lei si de la afaceristul Tiberiu Urdareanu- presedinte al grupului de firme UTI a sumei de 1,2 milioane de lei.

Instanta a mai confiscat de la Gheorghe Nichita suma totala de 71214,76 lei primita efectiv cu titlu de mita, „cu obligarea inculpatului la plata catre stat a acestei sume.”

Citeşte şi: Noi nereguli în anchetele procurorului Portocală ies la iveala. Instanţa a cerut reaudierea unor martori cu identităţi protejate cărora Negulescu a refuzat să le înregistreze declaraţii sub pretextul că nu are tehnică audio-video