Fotbalist iranian cu 26 de meciuri în „naţională”, arestat pentru insulte aduse regimului de la Teheran. Familia l-a dat dispărut

Autorităţile iraniene l-au arestat pe un cunoscut fotbalist local, Voria Ghafouri, acuzat că "a insultat şi pătat reputaţia echipei naţionale" şi că "a făcut propagandă” împotriva regimului, scrie agenţia de presă iraniană Fars, care explică că arestarea a avut loc după un antrenament al echipei sale, Foolad („oţel”, în persană) din Khuzestan.

26 nov. 2022, 15:41
Fotbalist iranian cu 26 de meciuri în „naţională”, arestat pentru insulte aduse regimului de la Teheran. Familia l-a dat dispărut

Fotbalistul în vârstă de 35 de ani este originar din Sanandaj, capitala Kurdistanului iranian, şi a postat pe profilul său de Instagram o fotografie în care poartă ţinuta tradiţională kurdă.

Presa independentă de la Teheran scrie că Voria Ghafouri ar fi fost declarat dispărut de familie, care nu mai are nicio veste despre el.

Fost căpitan al echipei Esteghlal, celebra echipă din capitala Teheran, a fost nevoit să plece în iulie anul trecut del a echipă, ca urmare a atacurilor sale împotriva autorităţilor Republicii Islamice.

În timpul protestelor care au început la 16 septembrie, el şi-a exprimat sprijinul faţă de manifestanţi.

Protestele din Iran au izbucnit în septembrie după moartea unei tinere de origine kurdă, Mahsa Amini, în timp ce aceasta se afla în arestul poliţiei moravurilor pentru că nu ar fi purtat în mod corect hijabul, vestimentaţia pe care regimul islamic o impune femeilor. Mahsa Amini avea semne evidente de tortură, a declarat familia ei.

Citeşte şi: CM 2022 Programul zilei sâmbătă 26 noiembrie. Meci decisiv pentru Argentina lui Messi

Și la Campionatul Mondial de Fotbal, naționala Iranului a refuzat să cânte imnul în meciul cu Anglia în semn de protest față de regimul de le Teheran.

„Sunt şocat: am vorbit cu prietenii din Teheran, Ghafouri a fost arestat în faţa fiului său cel mare, în vârstă de 10 ani. Şi soţia lui este foarte îngrijorată, ca noi toţi”, afirmă Andrea Stramaccioni, comentator al Cupei Mondiale Qatar 2022.

„Era căpitanul lui Esteghlal la Teheran când l-am antrenat”, îşi aminteşte Stramaccioni, care astăzi va comenta la RAI partida Iran-Ţara Galilor, programată să înceapă la ora 12.00 la Cupa Mondială din Qatar.

Citeşte şi: CM 2022 Anglia – SUA 0-0 şi în Grupa B totul se va decide în ultima etapă!