FOTO: Averea romilor se vinde la amanet. Cât costă bănuțul de aur

Vânzare neobișnuită la o casă de amanet din Iași, cartierul Păcurari. O zestre țigănească, formată din bănuți din aur, este expusă la vitrină, dar nimeni nu se încumetă să o cumpere. 

28 iul. 2023, 08:51

Cutia cu valori a unui clan de țigani, formată din bănuți foarte bine întreținuți, din aur masiv, nu prea stârnește interesul clienților.

Magazinul a scos la vânzare 27 de monede de 24 de carate fiecare, care au fost amanetate de către o membră a comunităţii rome, dar care nu le-a mai ridicat, informează Ziarul de Iași.

Fiecare monedă are o greutate etalon de 13,94 grame, iar doritorii pot achiziţiona una sau mai multe, fiecare la un preţ de 4.600 de lei. Asta înseamnă un preţ de aproximativ 330 lei per gram de aur pur, un tarif destul de mare. Implicit, tot aurul amanetat de femeia romă valorează aproape 25.000 de euro.

În Iași, în majoritatea caselor de amanet, gramul de aur se vinde cu 260-280 de lei.

În mod obișnuit, „Cocoșeii de Aur” sunt transmiși prin moştenire de la bătrâni, dar şi ca dar de nuntă, în familiile bogate de romi.

Fotografii cu frumoasele bijuterii din aur pur, de la amanetul din Păcurari, au fost publicate în presa locală.

Romii, prigoniți de comuniști, din cauza averilor de aur

De-a lungul istoriei, averile țigănești au fost prigonite de stat, în special de regimul comunist. Puterea din perioada lui Dej și Ceaușescu au confiscat în acele vremuri sute de kilograme de aur. Totuși, o cantitate mică a rămas la cei care au reușit să ascundă salbele.

După Revoluție, autoritățile statului român au decis restituirea aurului țiganilor păgubiți. De exemplu în comunitatea romă din Grajduri, județul Iași, au fost înapoiate peste 130 de kilograme de aur urmaților țiganilor de pe vremuri.