FOTO: El este cel mai „bătrân” copil din Iași. Ce boală are tânărul care trăiește în sărăcie lucie

Petru Botezatu se numără printre puținii români care s-a născut cu o boală foarte rară, nanism. În presa locală este prezentat drept „cel mai 'bătrân' copil din Iași". 

16 mart. 2023, 18:46
FOTO: El este cel mai „bătrân” copil din Iași. Ce boală are tânărul care trăiește în sărăcie lucie

Petru are 38 de ani și o înălțime de 1,20. El locuiește în staul Horlești, comuna Rediu și se descurcă foarte greu, mai ales după ce au murit părinții săi. Acum, el este îngrijit de alte rude, informează Bună Ziua Iași.

„El este exact ca un copil mic. Până acum 6 luni, Petru a locuit cu tatăl meu aici, pentru că eu mergeam la muncă prin diferite părți, pentru că nu sunt căsătorit și nu am o altă locuință.

După ce a murit el, fratele meu nu mai avea cu cine să stea și m-am oferit să vin aici, chiar dacă nu mă pot angaja din cauza asta. Încercăm să trăim așa cum putem, dar este foarte greu”, povestește, cu ochii înlăcrimați, Sandu Botezatu, fratele celui mai „bătrân” copil din Iași.

Petru încă se comportă precum un copil, se joacă zilnic cu jucării.

„Îi place să iasă afară, dacă este cald. Se joacă cu jucăriile, aleargă, dar niciodată nu se apropie de alți copii. Nu a mers niciodată la școală și din acest motiv, când sunt multe persoane necunoscute, începe să intre în panică.

Se comportă exact ca un copil. El nu acceptă nici să doarmă cu altcineva în pat. Ne cere să fie lăsat singur. Se bucură când îi aducem câte o nouă jucărie sau când îi facem câte ceva diferit de mâncare”, a adăugat fratele său, Sandu.

 

Drama tânărului din Iași, care suferă de nanism

 

În urmă cu câteva luni, cel mai „bătrân” copil din Iași a trecut prin niște clipe de coșmar.

„Petru a suferit mult în ultima vreme, mai ales după ce ne-a ars casa. Un frate, care locuiește lângă noi, s-a enervat, fiindcă noi stăm tot aici, în casa părinților, și a dat foc la casă. Suntem 11 frați, dar suntem doar noi zilnic.

Am fost o perioadă la o soră de-a noastră, iar lui nu i-a plăcut deloc. Nu mai avea jucăriile lui, radio-ul, absolut nimic.

S-a consumat foarte mult, iar acum, când ne-am întors aici, s-a bucurat tare mult. Deși nu avem condiții și trăim de pe o zi pe alta, cu greu, suntem liniștiți”, a mai povestit, cu tristețe, Sandu.

Cei doi bărbați trăiesc lunar dintr-o pensie de handicap și un ajutor în valoare de 1.800 de lei. Dar cheltuielile lunare necesare depășesc cu mult această sumă.

Presa din Iași a creat o campanie de strângere de fonduri pentru cei doi români aflați în sărăcie extremă.