FOTO Arborele mamut din Băile Herculane, unic în România şi extrem de rar în lume! Copacul Seqoia Gigantea de la noi a fost plantat în 1862 şi este ÎNCĂ TÂNĂR! Ce dimensiune a ajuns sa aibă acum?!

Îi vedem în documentarele tv sau în reviste, suntem impresionaţi de măreţia lor, ştim despre ei că sunt cei mai bătrâni copaci de pe pământ, dar puţini îndrăznesc să spere că se vor afla vreodată în preajma lor în realitate sau îi vor atinge.

31 mai 2022, 10:25

Există percepţia că giganţii sequoia sunt specifici parcurilor naţionale din nordul Californiei, dar silvicultorii români au demontat acest mit în urmă cu 160 de ani. Un astfel de exemplar, care poate fi admirat în Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului, dovedește prin prezența sa că arborele Sequoia este capabil să se dezvolte și în condițiile unei altitudini reduse. Așezarea lui pe Valea Cernei, la o altitudine de 160, îi conferă un climat cu influențe mediteraneene şi deși nu a ajuns la maturitate, arborele din Herculane măsoară 45 de metri înălțime și o circumferinţă de 5,7 metri.

Acest sequoia de la Herculane a fost plantat cu prilejul amenajării parcului Cazinoului (Parcul Gisela, azi Parcul Central), realizat în jurul anului 1862, după planurile lui Lothar Abel, unul dintre cei mai însemnați peisagiști vienezi. Asta şi pentru că pe vremea aceea zona făcea parte din Imperiul Austriac.

Vârsta copacului de pe Valea Cernei este fragedă, dacă ne raportăm la cei aproximativ 3.200 de ani la care poate ajunge un sequoia. Astfel, dacă natura îl va binecuvânta, el va fi martorul istoriei pentru încă trei milenii de acum înainte.

Citeşte şi Doborârea „monstrului”. Cum erau tăiaţi arborii sequoia, cei mai mari copaci din lume, acum 150 de ani VIDEO Dura săptămâni să pui la pământ unul şi luni întregi să-l transporţi

Arborele sequoia ne dovedeşte prin prezenţa sa la Băile Herculane că este capabil să se dezvolte şi în conditiile unei altitudini reduse. Aşezarea lui pe Valea Cernei, la o altitudine de numai 160 m, pe aceeaşi paralelă cu Nisa şi Veneţia, îi conferă un climat cu influenţe mediteraneene. Turiştii români sau străini care trec pe aici rămân impresionaţi datorită adaptării lui la această staţiune balneoclimaterică.

Cel mai mare arbore Sequoia din lume, denumit Generalul Sherman, se află în Parcul Național Sequoia și are o înălțime de 83 m și o circumferință de 31 m, iar scoarța are o grosime de 1,3 m. Din lemnul lui se pot construi 40 de case cu câte 5 camere fiecare. Despre General Sherman s-a crezut iniţial că are o vechime de peste 6.000 de ani, însă această dată a fost revizuită acum la 2.150 de ani.

Pe de altă parte, cel mai inalt arbore din lume este un Sequoia sempervirens, numit Hyperion, dupa un personaj din mitologia greac[. El măsoară nu mai puțin de 115 m înălțime. Acest copac enorm a fost descoperit abia în luna septembrie a anului 2006 în așa numitul „Redwood National Park”, de catre naturaliștii Chris Atkins și Michael Taylor. Locul unde se află mulţi din aceşti „arbori-trofeu” (precum Bătrânul Metusala sau arborele Mendocino) este ţinut secret, pentru a-i feri de vandali sau de vânătorii de suveniruri, scrie sequoia.ro. În România se mai găsesc arbori sequoia în Munții Apuseni, rezervaţia forestieră Arborele de Sequoia fiind situată pe „Dealul Domnului”, între comuna Săcuieu şi satul Rogojel.

Citeşte şi Un sequoia uriaş, Generalul Sherman, a fost împăturit în aluminiu pentru a fi protejat de foc

De asemenea, Oradea este orașul cu cei mai mulți arbori sequoia din țară. Primaria a hotărât să valorifice zestrea dendrologică de care dispune orașul și să amenajeze un parc pornind de la cele trei exemplare de sequoia gigantea existente în vecinatatea Scolii Generale nr. 14.

Numele „sequoia” este dat în cinstea liderului indienilor cherokee, Sequoyah (1776–1842), cel care a inventat un alfabet unic, învăţând-şi poporul să citească şi să scrie.