FOTO: Harta minorităților din Ucraina. Cât de mulți ruși, români și maghiari sunt în statul controlat de către Volodimir Zelenski

Conflictul militar dintre Zelenski și Putin continuă și în 2023, iar tensiunile interetnice se amplifică, după ce liderii politici din Ucraina au votat un proiect ce restrânge drepturile anumite drepturi minorităților, deci implicit, și pe cele ale românilor. 

14 ian. 2023, 20:10
FOTO: Harta minorităților din Ucraina. Cât de mulți ruși, români și maghiari sunt în statul controlat de către Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski susține acest proiect de lege pentru a „derusifica” Ucraina. Astfel, pentru a nu face distincție între o minoritate sau alta, oamenii președintelui de la Kiev au decis să restrângă anumite drepturi pentru toate minoritățile naționale.

În opinia lui Cristian Troncotă, în Ucraina s-a creat un precedent periculos.

„Vreau să vă spun că a nu acorda drepturi unei minorități, indiferent de ponderea ei în cadrul societății, înseamnă politică de discriminare, adică politică de Aperheid”, a declarat Cristian Troncotă, pentru România TV.

Victor Ponta, fost premier la Palatul Victoria, s-a arătat uimit de proiectul votat la Kiev.

„Zelenski se luptă cu o comunitate sau cu Putin? Dacă trebuie să exterminăm toți rușii, să ne spună Zelenski! Eu cred că asta înseamnă democrație, valori internaționale. Nu trebuie să confundăm poporul cu un conducător. Nu trebuie pedepsiți cetățenii pentru un conducător. Explicația că trebuie să-i pedepsești pe români că trebuie să-i pedepsești pe ruși e o explicație de gâgă, pentru ‘foci'”, a comentat fostul premier, pentru România TV.

Rămâne de văzut în ce măsură va reuși proiectul să rezolve problemele identificate de către Volodimir Zelenski, în contextul în care limba și cultura poporului rus, respectiv ucrainean, sunt extrem de apropiate.

„În Ucraina continuă războiul fratricid, dintre două armate slave. Mai țineți minte națiunile slave? Acestea sunt Rusia, Ucraina, Belarus, Polonia, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Serbia”, a avertizat analistul militar Ion Petrescu, într-un editorial pentru QMagazine.

Legea, adoptată fără consultarea Comisiei de la Veneția. Mai mult, proiectul lui Zelenski ar putea intra în conflict cu condițiile care trebuie îndeplinite pentru ca Ucraina să fie acceptată la UE: oferirea unui cadru legislativ pentru incluziunea minorităților naționale.

 

Minoritatea românească din Ucraina, afectată de proiectul controversat semnat de către Volodimir Zelenski

 

În urma proiectului semnat de către Zelenski, inclusiv comunitățile de români au protestat. Aurica Bojescu, specialistă în Drept, din Cernăuți, de etnie română, susține că noua lege „este departe de norma constituțională în care învățământul în limba maternă este garantat de stat”.

„În trecut, minoritățile naționale din Ucraina aveau dreptul să învețe toate disciplinele în limba maternă, în afară de limba de stat, ucraineana. Școlile erau un leagăn al culturilor diverse, educând concomitent cetățeni loiali ai statului ucrainean. Prin legea educației din 2017 acest drept a fost anulat”, a mai transmis avocatul, pentru Libertatea.

În Ucraina, pe aproximativ 40% din teritoriu este predominantă limba rusă, în special în Donbas și Crimeea. Potrivit celor mai recente rapoarte oficiale, 78% din populație este ucraineană, iar 17% este de etnie rusă. De asemenea, 0,6% din populație este de origine bielorusă, 0,5% e moldovenească, 0,4% sunt bulgari, iar câte 0,3% sunt români, maghiari și polonezi.

Populația Ucrainei e estimată la 43 de milioane de locuitori, dintre care 160.000 sunt etnici români.