FOTO: Încă o sfidare la adresa românilor. Primarul din Târgu Mureș, etnic maghiar, a dezvelit statuia lui Iancu de Hunedoara fără nicio mențiune în limba română

Încă o sfidare la adresa românilor. Un bust al voievodului Iancu de Hunedoara a fost dezvelit în Târgu Mureș, iar numele acestuia este scris exclusiv într-un fel de „struțo-cămilă", potrivit unui istoric român. 

31 iul. 2022, 22:11

Scandalul provocat de extremiștii maghiari se amplifică. În loc de „Iancu de Hunedoara”, pe piatra monumentului este scris „Iohannes de Hunyad”, în condițiile în care statuia este montată pe teritoriu românesc. Absolut nicio mențiune în limba română, scrie Rost.

Primarul din Târgu Mureș este Soos Zoltan, un apropiat al UDMR-ului.

„Ioan de Hunedoara este personajul istoric favorit al tuturor istoricilor, atât români cât și maghiari. Aproape că nu există carte de istorie despre Evul Mediu în care să nu se dedice cel puțin câteva pagini generalului și guvernatorului. A devenit o legendă în timpul vieții sale și un erou preferat al scriitorilor de balade”, a declarat primarul Soos Zoltan, în cadrul evenimentului, sâmbătă, 30 iulie.

Imagini de la fața locului au fost publicate de sursa citată (vezi în galerie).

Un istoric român susține că gestul de la Târgu Mureș este o tentativă de mistificare a istoriei.

„Numele transcris Ioannes de Hunyad, pe soclul bustului voievodului Iancu de Hunedoara este o struțo-cămilă lingvistică, între limbile germană și latină și nu corespunde adevărului istoric, eliminând elementul românesc din genealogia celui mai important voievod al Transilvaniei, care a ajuns guvernator al Ungariei. Românii au ajuns iarăși extra-muros în Ardeal, în timp ce politicienii de la București visează să doarmă pe băncile parlamentului european, repetenți la ora de istorie a românilor ardeleni?”, a scris istoricul Ionuț Țen, pentru Napoca News.

 

Maghiarii continuă ofensiva, în ciuda contextului nefavorabil

 

Monumentul a fost realizat de un artist maghiar. Statuia a fost amplasată în incinta Cetății Medievale Târgu Mureș. La eveniment a fost prezent și Martonyi Janos, fost ministru al Afacerilor de Externe al Ungariei.

Evenimentul a avut loc pe fondul tensiunilor create de către premierul Viktor Orban în urma vizitei efectuate în România, săptămâna trecută, unde a avut un discurs controversat, catalogat drept xenofob de oficialii europeni.

Abia la o săptămână după vizita de la Tușnad, după criticile din Occident, politicienii de la București au reacționat, prin intermediul președintelui Iohannis și premierului Ciucă.