FOTO: Joe Biden, vizită-surpriză în Ucraina. Președintele SUA a ajuns deja la Kiev: „Vom anunța o nouă tranșă de arme”

La aproape un an de zile de când președintele Vladimir Putin a demarat ofensiva în Ucraina, Joe Biden s-a deplasat la Kiev, pentru discuții tete-a-tete cu președintele Volodimir Zelenski. Președintele statului susținut de SUA a profitat de ocazie și a lansat noi atacuri la adresa Rusiei.

20 feb. 2023, 12:41

Luni dimineață, 20 februarie, Joe Biden s-a plimbat pe covorul roșu alături de Volodimir Zelenski, în Ucraina.

„Pe măsură ce ne apropiem de aniversarea invaziei brutale a Rusiei în Ucraina, mă aflu astăzi la Kiev pentru a mă întâlni cu președintele Zelenski și pentru a reafirma angajamentul nostru de neclintit față de democrația, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a transmis Joe Biden într-un mesaj pe Twitter.

Volodimir Zelenski a marcat momentul printr-o imagine publicată pe pagina sa de Facebook.

„Președinte Joe Biden, bun venit la Kiev! Vizita dumneavoastră este un semn extrem de important de sprijin pentru toți ucrainenii”, este mesajul președintelui ucrainean postat pe Facebook.

 

SUA va livra și mai multe arme în Ucraina

 

În cadrul întâlnirii cu Volodimir Zelenski, Joe Biden va anunța livrarea de și mai multe arme pentru Ucraina, respectiv adoptarea de mai multe sancțiuni prin intermediul Uniunii Europene (UE).

Casa Albă a emis deja o declarație despre vizita lui Joe Biden în Ucraina, în cursul dimineții:

„În timp ce lumea se pregătește să marcheze aniversarea unui an de la invazia brutală a Rusiei în Ucraina, mă aflu astăzi la Kiev pentru a mă întâlni cu președintele Zelenski și pentru a reafirma angajamentul nostru de neclintit față de democrația, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Când Putin și-a lansat invazia, cu aproape un an în urmă, a crezut că Ucraina era slabă și vestul era divizat. A crezut că ne poate rezista. Dar s-a înșelat total. Astăzi, la Kiev, mă întâlnesc cu președintele Zelenski și cu echipa sa pentru o discuție extinsă despre sprijinul nostru pentru Ucraina.

Voi anunța o nouă tranșă de echipamente esențiale, inclusiv muniție de artilerie, sisteme antiblindate și radare de supraveghere aeriană pentru a ajuta poporul ucrainean să se apere de bombardamentele aeriene. Și mai târziu în această săptămână vom anunța sancțiuni suplimentare împotriva companiilor care încearcă să alimenteze mașina de război a Rusiei.

În ultimul an, SUA au construit o coaliție de la Atlantic până la Pacific în jurul Ucrainei, pentru sprijin militar, economic și umanitar (…)”, au transmis americanii.