FOTO: Nicușor Dan a semnat: „Promit să-mi dau demisia dacă nu vor fi strânși de pe stradă câinii comunitari”. Mare scandal la Primăria Capitalei

Un mare scandal a fost declanșat după tragedia de pe Lacul Morii. O femeie a murit sfâșiată de câini, iar autoritățile locale încă nu au anunțat măsuri ferme pentru ca un episod similar să nu mai aibă loc.

26 ian. 2023, 09:50
FOTO: Nicușor Dan a semnat: „Promit să-mi dau demisia dacă nu vor fi strânși de pe stradă câinii comunitari”. Mare scandal la Primăria Capitalei

Nicușor Dan a oferit un comentariu scurt după tragedia de pe Lacul Morii, la început de 2023, când o femeie de 43 de ani a fost ucisă de o haită de câini. Poziția oficialului PMB a stârnit o mulțime de reacții. Unii internauți i-au amintit primarului de angajamentul semnat în 2012, prin care fostul profesor de matematică a promis că-și va da demisia din funcție, dacă problema câinilor maidanezi nu va fi rezolvată.

„PROMISIUNE

Eu, Nicușor Dan, promit să îmi dau demisia din funcția de Primar General în situația în care câinii comunitari nu vor fi strânși de pe stradă în totalitate, în primele 6 luni de mandat. 

București, 16.05.2012

Nicușor Dan”, este angajamentul semnat de Nicușor Dan, în 2012.

În urmă cu 11 ani, când Nicușor Dan candida pentru prima dată la Primăria Bucureștiului, activistul civic vorbea mult despre problema câinilor agresivi de pe străzi.

„Nu trebuie să mai rămână câini pe stradă. Ei trebuie duși în adăposturi. Trebuie create adăposturi ale municipalității, pentru că nu există la capacitatea de a lua cei 30.000 de câini din București. Dacă sunt asociații de proprietari care îi revendică pe câinii care stau în apropierea blocurilor, (…) primăria le dă țarcurile ca să-i țină acolo. Viața unui câine într-un adăpost nu e cea mai fericită. La fel, trebuie încurajată adopția pentru că avem 1, 2 câini la 100 de locuitori. Niciodată nu s-a făcut publicitate pe adopția de câini.

Adăposturile vor costa 3-4 milioane de euro. Banii vor veni din bugetul municipalității. Vor fi făcute în interiorul Bucureștiului. Dacă mergeți spre Măgurele veți găsi teren liber pe zeci de kilometri pătrați. Trebuie controlată și apariția de noi câini și asta se face printr-un registru al câinilor din București, cu sau fără stăpân, prin sterilizarea celor fără stăpân și încurajarea celor cu stăpân”, a declarat Nicușor Dan, pentru Gândul.

 

Promisiunile lui Nicușor Dan, din 2012

 

Pentru scrutinul din acel an, în cursa electorală se mai înscriseseră Sorin Oprescu, Silviu Prigoană, Anghel Iordănescu și Irinel Columbeanu.

Sorin Oprescu s-a impus cu 57%, pe locul secund a fost Silviu Prigoană, cu 16%, iar poziția a treia a fost ocupată de Nicușor Dan, cu 9%.

Peste 9 ani, Nicușor Dan avea să devină primar.

În urmă cu mai bine de un deceniu, activistul civic promitea următoarele:

„Bucureștiul are și resursele și gradul de dezvoltare necesare pentru a fi un oraș civilizat cu animalele. Din păcate, actuala administrație nu a colaborat cu grupurile civice și ONG-urile care au expertiză în acest domeniu și a fost absolut opacă la solicitările acestora.

Iată ce voi face, ca primar general, în acest domeniu:

  • Vom colabora cu ONG-urile și cu grupurile civice care au expertiză în domeniul protecției animalelor, inclusiv prin externalizarea unor adăposturi către acestea.
  • Vom asigura o transparență totală a adăposturilor primăriilor din București.
  • Vom asigura sterilizarea gratuită, la cerere, a animalelor.
  • Vom sancționa drastic, conform legii, abandonarea animalelor.
  • Vom încuraja, prin campanii de informare, adopția animalelor din centrele Primăriei.
  • Vom sancționa drastic, conform legii, abandonarea animalelor”, a comentat Nicușor Dan.

VEZI AICI

reacția lui Nicușor Dan după tragedia de pe Lacul Morii.