Zeci de turişti în tricouri au rămas în urmă cu 50 de ani înzăpeziţi şapte zile pe vf. Omu. Povestea lor, spusă acum de un copil de 7

Mai bine de o treime dintre judeţele României s-au aflat în weekend sub cod galben de ninsori viscolite, semn că iarna este mult mai aproape decât ne-o imaginam. Indiferent cât de dificile vor fi lunile care urmează din punct de vedere meteorologic, mult mai periculoase rămân răbufnirile episodice şi violente ale vremii, care ajung să pună vieţi în pericol sau chiar provoacă tragedii.

02 nov. 2020, 08:04

Iarna şi muntele, două entităţi atât de capricioase şi pline de neprevăzut, că aproape că nu este an să nu ne ia prin surprindere. Muntele prin capcanele întinse celor care nu sunt atenţi sau nu îl respectă destul, iarna prin apariţiile sale cu zăpadă intempestivă, de multe ori aşternută în mijloc de aprilie sau septembrie, când oamenii umblă deja în tricouri.

Un astfel de episod, în care muntele şi zăpada şi-au dat mâna şi au încercat să prindă oamenii în capcană s-a petrecut în toamna anului 1967, existând chiar mărturii foto ale căşmarului pe care l-a trăit atunci o mână de turişti.

Citeşte şi Ninsoare spectaculoasă la munte. Meteorologii anunţă că va ninge viscolit în următoarele zile

Ivone Marlen Scărlătescu era o copilă în vârstă de doar şapte ani, care doar ce începuse clasa I. Acum, după 53 de ani, ea rememorează şi ilustrează acele momente în care s-a temut că îşi va pierde ambii părinţi. 

„Acum 53 de ani, în septembrie, părinții mei împreună cu alți 23 de turiști rămâneau sechestrați pentru o săptămână la cabana Omu în Bucegi. Intraseră în cabană pentru masa de prânz pe vreme frumoasă și în nici o oră, zăpada și viscolul nu le-au mai permis să părăsească cabana. Majoritatea erau în tricouri cu mânecă scurtă pantaloni scurți și teniși. După o săptămână de sechestru, cu zăpadă de peste 2 metri în jur și viscol permanent perioadă în care s-au terminat toate proviziile cabanei, au plecat de la Vf. Omu, 30 de oameni legați în corzi, acoperiți cu toate hainele disponibile cu prosopele și pijamalele puse straturi straturi și cu picioarele înfășurate în pungi. În frunte erau meteorologul și cabanierul de acolo și au ajuns cu bine cabana Babele.

Eram în clasa I, primele mele zile de școală, îmi aduc bine aminte că a fost unul dintre singurele anunțuri pe care televiziunea anilor 60 le-a făcut la Jurnal, când toți au ajuns în siguranță spre fericirea bunicilor mei care după o săptămână de dispariție subită a părinților mă și vedeau orfană.

Mai apoi, de câte ori urcam cu tata în Bucegi ne opream la Cabana 1500, acolo unde îl regăsise peste ani pe omul care le salvase viața și rămâneau la povești și ceai cu rom toată noaptea”, a scris Ivone Marlen Scărlătescu, pe Facebook.

Momentul plecării de la Vf Omu, poze reeditate în 2015: