FOTO: Un tronson din autostrada Pitești – Sibiu ar putea fi deschis în decembrie. Românii așteaptă momentul de ani de zile

Un nou segment de autostradă ar putea fi dat în circulație în acest an. Este vorba despre primii 13 kilometri de drum de mare viteză din „Pitești - Sibiu". 

02 nov. 2022, 10:24

Pe 15 decembrie ar putea fi inaugurat noul segment de drum, susțin reprezentanții Asociației Pro Infrastructură. Constructorul austriac are parte de vreme bună, deci lucrările ar putea fi gata până în 2023. Astfel, tronsonul dintre Șelimbăr și Boița ar putea fi dat în folosință înainte de termenul oficial.

„Chiar dacă vorbim de doar 13,17 kilometri între Șelimbăr și Boița, ciotul este foarte important pentru traficul de tranzit, scutind șoferii de aglomerația din Tălmaciu și de intersecția DN1-DN7, dar și pentru localnicii care vor scăpa în mare măsură de zgomot, poluare și de pericolul traversării drumului național”, au transmis cei de la Pro Infrastructura.

Contractul pentru Lotul 1 al Autostrăzii Pitești – Sibiu a fost semnat în aprilie 2019, pentru aproximativ 120 de milioane de euro, fără TVA, se arată pe site-ul oficial al CNAIR. Costul unui kilometru este de peste 9 milioane de euro, fără TVA. Lucrările au debutat în martie 2020 și au termen de execuție 36 de luni.

 

România, prima din Europa la morții de pe șosele

 

La nivel european, România este pe primul loc la numărul de morți pe drumurile publice. Printre cauze, lipsa infrastructurii rutiere necesare.

„ (…) Nu în ultimul rând lipsa unei rețele de infrastructură rutieră mare, drumuri expres + autostrăzi, ce să deservească coerent și coeziv legăturile între provinciile istorice ale României, conduce către un număr mare de accidente rutiere, din păcate, cu multe pierderi de vieți omenești”, a declarat Adrian Covăsnianu, expert în infrastructură rutieră, pentru RomâniaTV.net.