FOTO: Văduva lui Mihai Șora este cu 56 de ani mai tânără. Cine este și cu ce se ocupă femeia care i-a fost alături filozofului

Puțini știu că soția filozofului Mihai Șora, decedat sâmbătă, 25 februarie 2023, este mai tânără cu 56 de ani decât cunoscutul intelectual. Aceasta se numește Luiza Palanciuc și s-a căsătorit cu Șora în urmă cu opt ani de zile. 

25 feb. 2023, 22:09

Luiza Palanciuc i-a fost alături lui Mihai Șora, în ultimii ani de viață ai filozofului. Cei doi au participat la diverse evenimente culturale în spațiul public și chiar și la proteste, în București.

Puțini cunosc cine este, de fapt, discreta prezență feminină de la finalul vieții lui Mihai Șora. Luiza Palanciuc este poetă, eseistă și traducătoare. Ea s-a căsătorit cu fostul ministru în anul 2014.

Intelectualul a mai fost căsătorit timp de 72 de ani cu scriitoarea Mariana Șora, în perioada 1939 – 2011, iar din prima lui căsnicie au venit pe lume trei copii. După ce aceasta s-a stins din viață, Mihai Șora a regăsit iubirea alături de actuala lui parteneră.

„Iubirea, în formele ei cele mai diverse, este un lucru care trebuie să ne acompanieze viaţa de la început până la sfârşitul ei.

Există în fiecare viaţă atâta lumină cât capacitate dai iubirii. Iubirea îmbrăţişează din capul locului întreaga lume”, spunea filosoful într-o postare pe Facebook.

 

Mihai Șora, declarație de dragoste pentru soția sa

 

În 2017, când împlinea trei ani de căsnicie cu Luiza Palanciuc, Mihai Șora impresiona cu o declarație de dragoste impresionantă pentru soția lui.

„În urmă cu trei ani, la Starea Civilă din sectorul 1 al orașului București, Luiza și cu mine semnam în condica de prezență, înconjurați de oameni dragi și inteligenți: – cele mai frumoase autografe din viețile noastre de scriitori.

Dragostea este îndelung răbdătoare, dragostea este plină de bunătate, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește. Dragostea nu se poartă cu necuviință, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu pune la socoteală răul. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr”, posta Șora.

 

Mesajul emoționant al soției lui Mihai Șora, după moartea filozofului

 

După decesul filozofului, soția sa a postat un mesaj extrem de emoționant.

„Iubitule, ai fost fericire pură: nu doar un om frumos, ci Frumusețea însăși, credința, nădejdea și dragostea, cum spune cuvântul apostolic. Și niciodată nu-ți voi fi îndeajuns de recunoscătoare pentru tot ce mi-ai dăruit timp de aproape două decenii. Tu m-ai scos de pe șinele destinului meu și m-ai legat ireversibil și armonios de al tău, cu o grație de care numai tu erai capabil și pe care nu mulți pământeni o pot cuprinde cu mintea sau cu inima.

Încă nu știu cum va arăta ziua de mâine, nici toate cele care vor urma. E dincolo de puterea mea de acceptare. Unii oameni ar trebui să trăiască veșnic – nu numai în Rai, unde, negreșit, tu vei sta, ci și pe punctul acesta albastru, boțul de apă și humă care plutește în spațiu și pe care opt miliarde de alte făpturi omenești – dar niciuna ca tine – conviețuiesc, se ceartă sau se iubesc, se războiesc ori își sunt – unele, altora – sprijin.

E frig fără tine, iubitule.

Aziul”, a scris soția lui Mihai Șora pe pagina de Facebook a filozofului.