Românii şi bulgarii au căutat până s-au lăsat păgubaşi o fantomatică penateră neagră, pe când într-un sătuc din Dâmboviţa se afla o adevărată grădină zoologică.
Menajeria ilegală a fost descoperită în localitatea Picior de Munte, comuna Dragodana. În curtea unui localnic au fost găsiți mai mulți lei, urși, diferite specii de șerpi, maimuțe, căprioare și pui de tigri, poate mai mulţi ca la Zoo Băneasa, unde doritorii, contra unui preţ modic, puteau să vadă urşi fără să consume timp şi benzină pe Transfăgărăşan sau facă „safari” fără să se deplaseze în Kenya. Dacă mai voiau şi o amintire pentru albumul de poze al bunicii, taxa în plus era de 50 de lei.
„În perioada 16-17 iulie 2025, o echipă de comisari din cadrul Comisariatului General al Gărzii Naționale de Mediu, împreună cu reprezentanți ai Comisariatului Județean Dâmbovița, Direcției Sanitar-Veterinare Dâmbovița, Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice și Poliția Animalelor, a desfășurat un control la centrul de menajerie aparținând IWF – Internaţional Wildlife Foundation, situat în localitatea Picior de Munte, comuna Dragodana, județul Dâmbovița”, anunță Garda de Mediu, într-un comunicat.
În urma verificărilor s-au constatat mai multe nereguli, precum:
În plus, comisarii au mai descoperit că animalele sălbatice erau ținute în captivitate în „condiții necorespunzătoare de trai”.
Reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu au aflat că bărbatul percepea taxa de intrare de 50 de lei, iar pentru fotografierea și filmarea animalelor taxa era de 100 de lei.
Potrivit sursei citate, la momentul controlului, bărbatul nu a putut pune la dispoziția comisarilor actele de proveniență ale animalelor deținute, câteva din ele fiind strict protejate.
„În consecință, au fost aplicate trei sancțiuni contravenționale: două amenzi în valoare totală de 120.000 de lei și un avertisment. Totodată, au fost dispuse 12 măsuri ferme de remediere a neconformităților, cu termene clare de realizare, unele cu aplicabilitate imediată, altele cu caracter permanent. Animalele rămân în custodia proprietarului fără dreptul de înstrăinare până când acesta face dovada provenienței acestora”, mai anunță Garda Națională de Mediu.
@carlalaszlo16 @IWF Menajerie Dâmbovița @Lorelay Apostol @Elena_LoredanaSimion #tigru #puidetigru #menajeriedambovita #tigercub #leu #maimuta #carlalaszlo ♬ sunet original – Carla Laszlo
În același timp, au fost dispuse 12 măsuri ferme de remediere a neconformităților, cu termene clare de realizare, unele cu aplicabilitate imediată, altele cu caracter permanent.
„Animalele rămân în custodia proprietarului, fără dreptul de înstrăinare, până când acesta va face dovada provenienţei acestora”, mai precizează sursa menționată.
Leul din clipul lui Dani Mocanu, tot dintr-o menajerie din Dâmbovița
Leul care a apărut în videoclipul interpretului de manele Dani Mocanu a fost găsit în urmă cu câţiva ani tot într-o menajerie din județul Dâmbovița, a anunțat joi IPJ Argeș. Animalul a fost preluat de medici și dus la Zoo Chindia, din Târgoviște.
Scandalul a izbucnit după ce Dani Mocanu a lansat un nou videoclip în care apare și un leu ce părea rănit. Polițiștii s-au autosesizat pentru săvârșirea infracțiunilor de cruzime şi rele tratamente aplicate animalelor. Dani Mocanu susține că leul este bine tratat iar presupusele răni sunt efecte speciale obținute prin machiaj.
Polițiștii din Argeș au anunțat atunci deschiderea unui dosar penal după ce manelistul Dani Mocanu a filmat un videoclip în care apare un leu rănit şi subnutrit.