Fotoreportaj! Imagini dezolante din aeroportul Otopeni! Toate magazinele închise şi terminalele pustii! La singurele zboruri ale zilei românii se înghesuie ca în vremurile bune!

Pandemia de coronavirus a schimbat cu totul vieţile oamenilor. Modalităţile prin care aceştia se relaxau s-au diminuat considerabil, iar vacanţele în străinătate au devenit doar un vis frumos pentru mulţi dintre români, sau un test suprem pentru curajoşi.

24 mart. 2021, 09:31

Imagini dezolante din aeroportul Otopeni! Din cauza măsurilor restrictive, aeroportul Otopeni, care primea anii trecuţi în jur de 30 de mii de români pe zi, acum pare a fi doar o umbră tristă. Majoritatea magazinelor sunt închise, zborurile s-au redus considerabil, iar puhoiul de pasageri este aproape inexistent.

Imagini dezolante din aeroportul Otopeni! Toate magazinele închise şi terminalele pustii! Ce se întâmplă cu turismul în vremea COVID

Toate zonele din aeroport sunt bine marcate pentru a preveni şi cel mai mic risc de infectare cu virusul ucigaş. Totuşi şi în vreme de pandemie, la zborurile existente,  se întind cozi interminabile.

Pentru a încetini răspândirea coronavirusului și pentru a proteja sănătatea și bunăstarea tuturor europenilor, a fost necesară impunerea unor restricții de călătorie. Comisia Europeană face tot posibilul pentru a le permite cetățenilor să se întâlnească cu prietenii și cu familia și pentru a asigura libera circulație a persoanelor, a bunurilor și a serviciilor, garantând totodată respectarea măsurilor de sănătate și siguranță.

La 13 octombrie, statele membre din UE au adoptat o recomandare a Consiliului privind o abordare coordonată referitoare la restrângerea liberei circulații ca răspuns la pandemia de COVID-19 Această recomandare se bazează pe propunerea Comisiei adoptată la 4 septembrie.

Recomandarea stabilește patru domenii-cheie în care statele membre ar trebui să colaboreze mai strâns:

-un sistem comun de cartografiere bazat pe un cod de culoare (verde, portocaliu, roșu, gri)
-criterii comune pentru statele membre atunci când decid dacă este necesar să introducă restricții de călătorie
-mai multă claritate în ceea ce privește măsurile aplicate călătorilor care se întorc din zone cu risc mai ridicat (testare și autocarantină)
-informații pentru public, clare și în timp util.

Comisia invită statele membre să pună în aplicare integral recomandarea.

La 19 ianuarie 2021, Comisia a adoptat o comunicare care stabilește acțiunile necesare pentru evitarea unui al treilea val. Toate călătoriile neesențiale ar trebui descurajate până când situația epidemiologică se va îmbunătăți considerabil. Restricțiile de călătorie ar trebui să fie proporționale și nediscriminatorii, în conformitate cu recomandarea Consiliului din octombrie 2020. Ar trebui menținute restricții proporționale, inclusiv testarea călătorilor.

La 25 ianuarie 2021, Comisia a propus adăugarea culorii „roșu închis” pe hărțile zonelor cu risc ridicat realizate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor.

Într-o comunicare adoptată la 17 martie 2021, Comisia a trasat calea de urmat pentru o politică echilibrată și o abordare comună la nivelul UE, indicând ceea ce trebuie să facem pentru a reveni mai repede la modul nostru de viață european și pentru a realiza acest deziderat într-un mod sigur și sustenabil, în condiții care să permită ținerea sub control a virusului.

Citeşte şi: Se ia în calcul închiderea magazinelor la ora 18:00. Noi restricţii în localităţile unde rata de infectare trece de 6 cazuri la mia de locuitori