FR Rugby contraatacă. Cere pedepsirea drastică a jucătorilor spanioli care au vrut să-l agreseze pe arbitrul Iordăchescu

Federaţia Română de Rugby anunţă că "a sesizat forurile abilitate în legătură cu incidentul de la finalul partidei Belgia-Spania" şi cere sancţionarea drastică a manifestărilor care au pus în pericol integritatea fizică a arbitrului Vlad Iordăchescu.

20 mart. 2018, 07:09
FR Rugby contraatacă. Cere pedepsirea drastică a jucătorilor spanioli care au vrut să-l agreseze pe arbitrul Iordăchescu

„Federaţia Română de Rugby a sesizat forurile abilitate în legătură cu incidentul de la finalul partidei Belgia – Spania, din cadrul Rugby Europe Internaţional Championship. Ostilitatea centrată pe brigada de arbitri români, care a judecat partida, contravine nu doar spiritului rugbyului, ci fair-play-ului în general. Nu există nicio scuză pentru atitudinea violentă de pe teren, un astfel de comportament aducând grave prejudicii imaginii generale a acestui sport. Valorile acestei discipline trebuie nu doar declarate, ci considerate drept un cod de conduită pentru toţi cei implicaţi în fenomen. Indiferent de cât este de mare presiunea unei partide, indiferent de frustrările pe care ea le poate genera, contestarea deciziilor unui arbitru nu poate lua forme lipsite de civilizaţie, care să ajungă să pună în pericol integritatea să fizică. Ne mâhneşte faptul că o competiţie de o importantă majoră, organizată de Rugby Europe, este scena unor astfel de manifestări, care se cer sancţionate drastic pentru a descuraja repetarea lor”, se arată într-un comunicat al forului de la Bucureşti.

FR Rugby consideră că jucătorii spanioli care au încercat agresarea arbitrului au „carenţe de educaţie, sportivă şi nu numai”.

„Respectul pe care îl considerăm fundamental în sportul cu balonul oval este datorat egalmente tuturor celor implicaţi într-o competiţie. Nu este opţional, nu depinde de victorie, nu poate fi pus între paranteze. Agresarea unei arbitru nu poate fi tolerată unui atlet, este semnul unor carenţe de educaţie, sportivă şi nu numai, dar şi un semnal de alarmă referitor la ceea ce se poate declanşa pe viitor, dacă se vor contoriza prea multe circumstanţe atenuante. Rugbyul are regulamente clare, foruri abilitate să evalueze obiectiv diverse situaţii şi să ia atitudine în consecinţă. Federaţia Română de Rugby are încredere că autorităţile în domeniu vor sesiza gravitatea situaţiei, reafirmând prin măsurile luate faptul că ne dorim să contribuim cu toţii la evoluţia pozitivă a acestui sport, în spiritul şi valorile sale”, se mai arată în comunicatul citat.

Echipa naţională de rugby a obţinut calificarea la Cupa Mondială din Japonia, din 2019, în urma succesului surprinzător obţinut de Belgia în faţa Spaniei, cu 18-10 (12-0), în Rugby Europe Championship.

Ibericii consideră că victoria Belgiei în faţa Spaniei l-a avut ca „autor” pe arbitrul Vlad Iordăchescu. Jucătorii spanioli l-au alergat pe arbitrul român după meci, pentru a-i cere socoteală pentru prestaţia sa, care, în opinia lor, a avantajat decisiv echipa gazdă. Iordăchescu a părăsit cu greu terenul stadionului din Bruxelles, unde a avut loc meciul.

Arbitrul a tăiat acţiunile de atac ale Spaniei şi le-a permis belgienilor să placheze în aer, au acuzat jurnaliştii de la cotidianul spaniol Marca.

Mai mulţi utilizatori ai reţelelor de socializare au postat mesaje în care se declară consternaţi de delegarea unui arbitru român la partida de la Bruxelles şi îl acuză pe Octavian Morariu, preşedintele Rugby Europe, forul continental de profil, de „manevre” pentru calificarea României.

 Federaţia Spaniolă de Rugby (FER) a anunţat că va depune o reclamaţie la Rugby Europe pentru a se analiza arbitrajul lui Vlad Iordăchescu la meciul dintre echipa Spaniei şi cea a Belgiei, scor 18-10 pentru belgieni, rezultat de care a beneficiat România, care s-a calificat la Cupa Mondială.

“FER va depune reclamaţie la Rugby Europe (RE) şi la World Rugby astfel încât Comisia de Arbitri a RE să vadă înregistrarea video a meciului şi să decidă dacă prestaţia arbitrului a fost părtinitoare deliberat, pentru favorizarea României, iar dacă a fost astfel să acţioneze în consecinţă”, se arată pe site-ul ferugby.es.

Federaţia menţionează că luna trecută i-a cerut fără succes preşedintelui Comisiei de Arbitri a Rugby Europe, Patrick Roben, să schimbe brigada de arbitri de la meciul Belgia – Spannia, având în vedere faptul că România avea nevoie de o înfrângere a Spaniei pentru a se califica la CM.

Rugby Europe, for condus de Octavian Morariu, a dat publicităţii, duminică, un comunicat, după scandalul izbucnit în urma meciului Belgia – Spania, în care precizează că delegările arbitrilor au fost făcute înaintea turneului Rugby Europe Championship.

„În urma meciului dintre Belgia şi Spania, care a avut loc la Bruxelles, Rugby Europe doreşte să facă următoarele precizări. Rugby Europe a selecţionat întotdeauna cei mai buni arbitri internaţionali, indiferent de competiţie, contribunind la dezvoltarea unor arbitri internaţionali europeni foarte buni. La fel ca pentru toate competiţiile internaţionale importante, delegările pentru Rugby Europe Championship s-au făcut înaintea turneului, de un comitet independent şi neutru de specialişti (niciun membru al conducerii Rugby Europe). Această selecţie a fost revăzută şi confirmată în timpul turneului, pe baza performanţelor arbitrilor la nivel internaţional. Chiar dacă înţelegem că rezultatul meciului deschide discuţii pasionante, Rugby Europe nu îşi permite să judece performanţa arbitrajului până când nu va fi făcută o analiză completă a întâlnirii. Aceasta este procedura obişnuită la fiecare meci”, se arată în comunicatul citat.

World Rugby, organismul care guvernează rugbiul în 15 şi care organizează Cupa Mondială, s-a sesizat după scandalul de la meciul Belgia – Spania, arbitrat de un român şi a cerut detalii forului european, Rugby Europe, condus de Octavian Morariu.

„Deşi World Rugby nu deleagă arbitri pentru Rugby Europe Championship, este în contact cu Rugby Europe pentru a înţelege contextul evenimentelor legate de meciul dintre Belgia şi Rusia de la Bruxelles, care a avut şi un rol important în stabilirea unei echipe calificate la Cupa Mondială din 2019”, se arată într-un scurt comunicat, publicat pe Twitter.

Comisia care se ocupă cu delegarea arbitrilor a Rugby Europe va analiza, vineri, la Poznan, prestaţia lui Vlad Iordăchescu de la meicul Belgia – Spania.


loading...