Fragmente aduse de pe Lună de o misiune spaţială sovietică, scoase la licitaţie pentru un milion de dolari

Publicat: Marţi, 30 Octombrie 2018 18:41 // Actualizat: Marţi, 30 Octombrie 2018 18:41 // Sursa: romaniatv.net

Pasionaţii de explorarea spaţiului cu dare de mână vor avea şansa să intre în posesia a trei mici fragmente de sol lunar odată cu vânzarea acestora la licitaţie, în luna noiembrie, de către Sotheby's, care le descrie ca fiind singurele ''roci selenare'' atestate disponibile pentru a intra în proprietate privată în mod legal, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Foto: www.collectspace.com

Sotheby's a precizat marţi că se aşteaptă ca fragmentele, aduse de pe lună în urma unei misiuni spaţiale sovietice din 1970, să se vândă contra unei sume cuprinse între 700.000 de dolari şi un milion de dolari la licitaţia desfăşurată în 29 noiembrie la New York.

Fragmentele - o bucată de bazalt asemănătoare cu cea mai mare parte a rocilor vulcanice de pe Terra şi bucăţi de praf lunar care poartă denumirea de regolit - sunt scoase la vânzare de un colecţionar american privat, a cărui identitate nu este dezvăluită şi care le-a cumpărat în 1993.

Potrivit unui comunicat Sotheby's, fragmentele au fost vândute pentru prima dată în 1993 de către Nina Ivanovna Koroleva, văduva fostului director sovietic de programe spaţiale Serghei Pavlovici Koroliov.

Rocile, care au dimensiunile cuprinse între 2 x 2 mm şi 1 x 1 mm, i-au fost oferite acesteia sub forma unui cadou din partea Uniunii Sovietice, în semn de recunoaştere a contribuţiei soţului său la programul spaţial rus.

Sotheby's spune că fragmentele, păstrate sub un geam lângă care se află o plăcuţă inscripţionată în rusă, sunt singurele mostre lunare oferite oficial unei entităţi private şi, de asemenea, singurele cu o provenienţă dovedită pentru a intra în proprietate privată.

Colecţionarii plătesc sume exorbitante pentru a intra în posesia artefactelor din misiunile de explorare a spaţiului.

Anul trecut, Sotheby's a vândut, contra sumei de 1,8 milioane de dolari, o pungă cu fermoar, inscripţionată ''Lunar Sample Return'', în care se afla praf selenar şi care a fost folosită de Neil Armstrong în timpul primei misiuni cu echipaj uman pe Lună din1969.

Vânzarea a avut loc după ce NASA a pierdut în instanţă dreptul de a recupera artefactul dintr-o colecţie privată.

Alte fragmente cunoscute ca provenind de pe Lună se află în posesia celor două state care le-au colectat: Statele Unite, în timpul misiunilor Apollo 11-17 şi Uniunea Sovietică, în timpul misiunilor fără echipaj uman Luna-16, Luna-20 şi Luna-24.

Un număr de alte ţări au primit în dar mostre din misiunea Apollo 11 şi roci selenare de pe Apollo 17, ca simbol al bunăvoinţei, în numele administraţiei Nixon, iar în multe state, legea interzice trasferul unor astfel de daruri către persoane fizice.

Fragmentele care sunt scoase la vânzare în noiembrie au fost recuperate în septembrie 1970 de către Luna-16, care a excavat o groapă în suprafaţa lunară cu o adâncime de 35 de cm şi a extras o mostră de sol.

Testele făcute pe mostre similare au datat fragmentele ca având o vechime de până la 3,4 miliarde de ani.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
fragmente luna licitatie sol lunar licitatie sotheby misiune luna
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7216
RON
24 Aug
noapte 21 °
zi 35 °
Ultimele joburi adaugate
24 H