Franța și-a redus la jumătate estimarea de creştere economică pe acest an, la 0,5%

Estimarea de creştere economică a Franţei pentru acest an a fost redusă la jumătate de către guvernul de la Paris, la 0,5%, ceea ce va avea un impact bugetar de circa 5 miliarde de euro, a declarat luni premierul Francois Fillon, transmite AFP.

RomaniaTV.net
30 ian. 2012, 21:17
Franța și-a redus la jumătate estimarea de creştere economică pe acest an, la 0,5%

Noile previziuni de creştere vor fi incluse într-un buget rectificativ care va fi prezentat în februarie în consiliul de miniştri, a spus Fillon într-o conferinţă de presă.

Rectificarea bugetară are rolul punerii în practică a unui plan de relansare economică anunţat duminică de preşedintele Nicolas Sarkozy, care prevede în primul rând majorarea taxei pe valoarea adăugată pentru compensarea unei atenuări a costurilor sociale suportate de companii şi înfiinţarea unei taxe pe tranzacţiile financiare.

„Am spus că aşteptăm rezultatele pentru trimestrul patru înainte de a revizui estimările. Am redus prognoza de la 1%la 5%, chiar dacă se văd semne pozitive în Europa”, a explicat premierul.

El a adăugat că zona euro şi în special Franţa vor reveni la creştere înainte de sfârşitul primului semestru, în special datorită măsurilor adoptate din decembrie de statele şi băncile centrale europene.

Fillon a spus că creşterea mai lentă va avea un impact de 5 miliarde de euro, dar bugetul conceput cu prudenţă are capacitatea să absoarbă această pierdere, astfel încât nu vor exista costuri suplimentare pentru francezi.

Premierul a arătat că reducerea veniturilor va fi compensată de rezultatele bune referitoare la deficitul bugetar, obţinute în 2011.