Francezii, acuzaţi de Human Rights Watch că fac controale de identitate pe criterii etnice

Organizaţia americană Human Rights Watch publică un raport foarte dur faţă de legislaţia franceză în ceea ce priveşte controalele de identitate şi cere Guvernului să adopte reforme pentru a evita "abuzurile", referindu-se în special la controalele efectuate în funcţie de etnie.

RomaniaTV.net
26 ian. 2012, 21:11
Francezii, acuzaţi de Human Rights Watch că fac controale de identitate pe criterii etnice

Raportul se bazează pe interviuri realizate în regiunile Paris, Lille  şi Lyon cu 67 de francezi, între care 31 fiind minori, în principal bărbaţi de origine nord-africană, africană sau provenind din Antile, care denunţă „controalele repetate”, „însoţite adeseori de violenţe fizice şi verbale”.

„Dovezile statistice şi declaraţiile arată că tinerii de culoare şi arabi care locuiesc în cartiere defavorizate sunt în special şi frecvent ţinta acestor controale, ceea ce sugerează că poliţia recurge la profiluri etnice”, afirmă HRW, care recomandă Guvernului francez să „condamne public realizarea unor profiluri etnice” şi să „ia măsuri concrete”, în special prin modificarea articolului din Codul de procedură penală referitor la controalele de identitate, pentru a „interzice explicit orice discriminare” şi pentru a încadra normele de percheziţie corporală.

HRW propune şi introducerea unor formulare „destinate consemnării în scris a oricărui control de identitate şi care să includă cel puţin numele şi vârsta persoanei verificate, numele şi unitatea de care aparţine poliţistul ce efectuează controlul, precum şi baza juridică a controlului”.

Poliţia franceză a respins imediat concluziile organizaţiei americane, considerându-le ca fiind” o prezentare caricaturală a poliţiei naţionale”.