Francezii fac afaceri majore în România: Carrefour înghite Cora

Mutare neașteptată în zona de retail: gigantul francez Carrefour preia lanțul de magazine Cora din România. Ambele companii sunt originare din „Hexagon". 

25 apr. 2023, 22:13
Francezii fac afaceri majore în România: Carrefour înghite Cora

Trazacţia ar urma să se semneze în această săptămână şi vizează cele zece hipermarketuri şi alte câteva magazine de proximitate modernă sub brandul Cora, susțin surse ale Ziarului Financiar.

Până acum, cele două părți nu au confirmat informația pe surse.

La nivel național, în România, Cora este cel mai mic retailer internațional ca cifră de afaceri și totodată, unul dintre cei mai puțin extinși. În ultimul an, mai mulți jucători importanți din piață și-au exprimat intenția de a le prelua operațiunile.

Francezii de la Cora au încercat în repetate rânduri, în ultimii ani, să vândă compania. Acționarii s-au declarat nemulțumiți de cifrele înregistrate.

 

Cifre nefericite pentru lanțul Cora

 

Cora a închis anul 2021 cu afaceri de 1,55 mld. lei, cu 5% mai mici decât în 2020. Astfel, deși prețurile produselor alimentare au crescut puternic, Cora a fost singurul retailer care a fost pe minus în al doilea an de pandemie. Mai mult, pierderile nete au fost de 43 mil. lei, faţă de 4,8 mil. lei profit net în 2020.

De partea cealaltă, cei de la Carrefour au înregistrat la nivel local în 2022 vânzări cu TVA de 2,6 mld. euro. Businessul a crescut cu 9% în România anul trecut. În țara noastră, Carrefour are 400 de magazine sub mai multe formate, precum hypermarketuri, supermarketuri, proximitate şi discount, la care se adaugă operaţiunile online.

Pentru piaţa de retail alimentar, preluarea afacerilor Cora de către Carrefour reprezintă una dintre cele mai mari tranzacţii din ultimii ani. Istoric, au fost trei afaceri similare:

  • preluarea Profi de către fondul de investiţii Mid Europa Partners, în 2016, în schimbul sumei de 533 mil. euro;
  • exitul Real prin vânzarea hipermarketurilor către Auchan (20 de magazine mari pentru 250 mil. euro);
  • intrarea Lidl pe piaţă prin achiziţia Plus Discount (circa 200 mil. euro);
  • preluarea Billa de către Carrefour (aproximativ 100 de mil. euro).

Tranzacția dintre Carrefour şi Cora ar ocupa locul al cincilea, potrivit calculelor ZF.