Francezii votează duminică pentru un nou Parlament. Socialiştii lui Hollande sunt favoriţii cursei

Stânga franceză pare de departe favorita scrutinului legislativ ce se desfăşura duminică, pe 10 iunie şi peste încă o săptămână, pe 17 iunie. Partidul Socialist vizează obţinerea majorităţii absolute, fapt ce i-ar permite noului preşedinte Francois Hollande să îşi îndeplinească fără obstacole promisiunile făcute în campania prezidenţială.

RomaniaTV.net
09 iun. 2012, 11:52
Francezii votează duminică pentru un nou Parlament. Socialiştii lui Hollande sunt favoriţii cursei

Stânga franceză porneşte cu optimism în scrutinul legislativ. Potrivit sondajelor de opinie referitoare la intențiile de vot, francezii sunt favorabili unei „majorităţi a schimbării”, aşa cum au demonstrat-o dealtfel şi la alegerile prezidenţiale din 6 mai (51,6% din voturi), când au sancţionat măsurile de austeritate ce urmau să fie continuate de conservatori.

Partidul Socialist, ecologiştii, Frontul de Stânga sunt creditate în intenţiile de vot cu aproximativ  45%. Dreapta franceză este creditată cu 35%, iar extrema-dreaptă (Frontul Naţional), cu 15%. Socialiştii nu au şanse să obţină singuri majoritatea în Parlament, la care visează Francois Hollande, astfel încât ei trebuie să accepte şi compromisuri. Cel mai mult se tem de viitoarele negocieri cu Frontul de Stânga, care s-ar putea arăta reticent la unele dintre programele politice ale socialiştilor şi ar putea bloca unele decizii ale acestora prin votul lor în viitorul Parlament.

Legislativele din Franţa se desfăşoară în două tururi, pe 10 şi 17 iunie, printr-unj scrutin majoritar în 577 de circumscripţii electorale. Prin acest sistem, formaţiunile de stânga ar putea obţine în viitorul Legislativ între 300 şi 350 de mandate, după cum s-a estimat în cadrul sondajelor de opinie înaintea scrutinului, date publicităţii de presa franceză.