Francois Hollande denunţă încălcările INACCEPTABILE ale armistiţiului din estul Ucrainei

Președintele francez Francois Hollande a denunțat, joi, încălcările 'inacceptabile' ale armistițiului în estul Ucrainei, atenționând în legătură cu 'riscul' unei noi 'vâlvătăi'.

14 mai 2015, 17:08
Francois Hollande denunţă încălcările INACCEPTABILE ale armistiţiului din estul Ucrainei

‘Astăzi există încălcări ale armistițiului și acest lucru este inacceptabil. Există riscul ca vâlvătaia să izbucnească din nou și noi trebuie să prevenim’ acest lucru, a declarat Hollande la finalul întrevederii sale cu omologul ucrainean Petro Poroșenko, la Aix-la-Chapelle (Germania).

‘Diferite grupuri au interesul ca acest conflict să dureze și noi le identificăm ușor’, a răspuns Hollande, fără alte precizări, atunci când a fost întrebat în legătură cu cei responsabili de aceste încălcări ale armistițiului.

Hollande a declarat că în timpul discuției de un sfert de oră pe care a avut-o cu Poroșenko cu prilejul acordării Premiului Charlemagne președintelui Parlamentului European, Martin Schulz, cei doi au evocat ‘punerea în aplicare a acordului’ de pace de la Minsk și în special a grupurilor de lucru prevăzute în acest acord.

Citeşte şi Petro Poroşenko numeşte Acordul de la Minsk o pseudo-încetare a focului

Ucraina trebuie ‘să aibă facilități’, însă trebuie totodată ‘să respecte un anumit număr de condiții și i le-am reamintit președintelui Poroșenko’, a continuat Hollande, potrivit Agerpres.

‘Lucrăm pentru ca (acordul de la) Minsk, tot ce a fost prevăzut la Minsk, doar la Minsk, să fie pus în aplicare’, a reafirmat Hollande, notând că au avut loc discuții și cu președintele (rus Vladimir Putin)’ și că ‘rămâne în contact’ cu Kremlinul.

Franța a fost ‘participantă’ a acordului de la Minsk și ‘vrem ca acesta să fie pe deplin aplicat’, a mai subliniat președintele francez, cu o săptămână înainte de o ‘întâlnire foarte importantă’ la Riga.