Petro Poroşenko numeşte Acordul de la Minsk o pseudo-încetare a focului

Acordul de la Minsk încheiat cu separatiștii proruși în luna februarie reprezintă o 'pseudo-încetare a focului' în estul Ucrainei, a declarat președintele ucrainean Petro Poroșenko, într-un interviu care urmează să fie transmis miercuri seară de postul de televiziune german ZDF, potrivit Reuters.

13 mai 2015, 20:32
Petro Poroşenko numeşte Acordul de la Minsk o pseudo-încetare a focului

Poroșenko și cancelarul german Angela Merkel au avut convorbiri miercuri, la Berlin. Înaintea întâlnirii, șefa executivului german a spus că acordul de la Minsk încă este încălcat în mod constant.

Tot miercuri, secretarul de stat american John Kerry a cerut oprirea luptelor din zona orașului de coastă Șirokino, în timp ce NATO i-a susținut solicitarea oficialului american ca Rusia să pună în practică deplin acordul de încetare a focului în Ucraina.

Potrivit unor fragmente din interviu difuzate anterior în presă, Petro Poroșenko a răspuns ”în mod clar” atunci când a fost întrebat dacă orașul Mariupol se află sub amenințarea ca separatiștii ruși să creeze un coridor de legătură cu Crimeea.

Citeşte şi NATO are REZERVE faţă de acordul de ÎNCETARE A FOCULUI în Ucraina

Rusia respinge acuzația că furnizează trupe sau arme rebelilor separatiști proruși din estul Ucrainei și acuză Kievul că a încălcat acordul de încetare a focului semnat la Minsk pe 12 februarie.

Capturarea portului Mariupol ar putea ajuta separatiștii să-și consolideze prezența în regiunile Lugansk și Donețk, pe care le controlează în estul Ucrainei.

Ucraina se teme și că astfel forțele susținute de ruși ar putea avansa de-a lungul coastei sale sudice până în peninsula Crimeea, care a fost anexată de ruși în martie anul trecut.