Francois Hollande: Franţa va fi autonomă faţă de SUA în deciziile pe care le va lua

Președintele francez, Francois Hollande, i-a transmis joi indirect viitorului său omolog american, Donald Trump, că Franța va acționa în mod autonom față de SUA în deciziile pe care le va lua și că Parisul ar putea să nu împărtășească unele poziții ale viitoarei Administrații de la Washington, transmite AFP.

12 ian. 2017, 16:00
Francois Hollande: Franţa va fi autonomă faţă de SUA în deciziile pe care le va lua

‘Franța va fi mereu pentru Statele Unite un aliat fiabil, dar, vreau să precizez și acest lucru, va fi autonomă în alegerile sale’, a spus Hollande într-un discurs susținut la o întâlnire cu corpul diplomatic.

El a evocat ‘prietenia’ Franței față de președintele american în exercițiu, Barack Obama, fără să pronunțe însă nici măcar o dată numele lui Donald Trump în acest discurs care a durat o oră.

Franța, a insistat liderul de la Elysee, ‘va ști să adopte cu libertatea care o caracterizează poziții ce pot fi diferite (de cele ale SUA) dacă estimăm că ele nu sunt conforme cu interesele sau cu valorile noastre’.

Deși a salutat ‘calitatea relației’ dezvoltate între Franța și SUA în perioada Administrației Obama, subliniind în special colaborarea pentru încheierea acordului privind schimbările climatice și a celui care a soluționat problema dosarului nuclear iranian, Hollande a admis că au existat totuși și ‘diferențe de apreciere’ între cele două țări. El a dat exemplul Siriei din vara anului 2013, când s-a aflat că trupele președintelui Bashar al-Assad au folosit arme chimice, iar Franța a susținut ideea unei intervenții militare, dar SUA au renunțat în cele din urmă să declanșeze o asemenea operațiune.

În pofida unor diferențe de abordare, ‘parteneriatul transatlantic a rămas intact’, a completat președintele francez, dorind probabil să facă astfel o aluzie la declarațiile prin care Donald Trump a relativizat principiul solidarității în cadrul NATO.