Francois Hollande, învestit OFICIAL preşedinte al Franţei

Socialistul Francois Hollande a fost învestit marţi în funcţia de preşedinte al Franţei, în cadrul unei ceremonii de preluare a puterii de la Nicolas Sarkozy, desfăşurată la Palatul Elysee, relatează AFP. Hollande a preluat oficial funcţia după proclamarea rezultatelor oficiale, semnarea Procesului Verbal şi predarea colierului de mare maestru al ordinului Legiunii de onoare, cea mai înaltă decoraţie onorifică franceză.

RomaniaTV.net
15 mai 2012, 08:06
Francois Hollande, învestit OFICIAL preşedinte al Franţei

Ceremonia de predare a puterii între preşedintele ales Francois Hollande şi şeful statului în exerciţiu, Nicolas Sarkozy, a fost fixată de comun acord pentru marţi 15 mai, a anunţat luni Palatul Elysee. Această dată a fost fixată între secretarul general al preşedinţiei Republicii, Xavier Musca, şi directorul de campanie al lui Francois Hollande, deputatul Pierre Moscovici, a precizat sursa citată.

După învestire, Hollande va numi noul premier. Tot în cursul zilei de marţi, Francois Hollande va merge în prima vizită oficială. Noul preşedinte se va întâlni în Germania cu Angela Merkel.

Socialistul Francois Hollande a primit peste 18 milioane de voturi, în timp ce predecesorul său conservator, Nicolas Sarkozy, a obţinut 16,9 milioane de sufragii, iar 2,1 milioane de alegători au dat un vot alb sau nul, potrivit numărătorii care se bazează pe 46 de milioane de alegători înscrişi şi 37 de milioane de votanţi.

Francois Hollande a declarat că francezii „au ales schimbarea” alegându-l duminică preşedinte. „Francezii, în acest 6 mai, au ales schimbarea aducându-mă la preşedinţia republicii”, a declarat el în faţa susţinătorilor săi la Tulle.