Franks: Recuperarea totală a salariilor bugetarilor se va realiza anul viitor

Recuperarea totală a salariilor de la nivelul din iunie 2010 va fi posibilă doar anul viitor, întrucât Guvernul Ponta a decis să plătească banii aferenţi contribuţiilor reţinute la pensii şi nu poate majora salariile cu mai mult de 8%, a declarat şeful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks. Premierul Ponta susţine însă că a doua tranşă de majorare va fi aplicată la 1 decembrie.

RomaniaTV.net
09 mai 2012, 07:29
Franks: Recuperarea totală a salariilor bugetarilor se va realiza anul viitor

Guvernul Ponta a vrut să împace şi bugetarii şi pensionarii. Astfel, prima majorare a salariilor bugetarilor, de 8 procente, va avea loc la 1 iunie anul acesta, iar a doua majorare va avea loc anul viitor, deoarece vor fi plătite şi contribuţiile reţinute pensionarilor.

„Am convenit cu autorităţile să permitem o uşoară relaxare a ţintei de deficit cash, de la 1,9 la 2,2% din PIB pentru acest an. Noua ţintă va disponibiliza o sumă care să permită Guvernului atingerea obiectivelor sale. Suma convenită nu va fi suficientă pentru a permite recuperarea totală imediată a salariilor, cât şi a contribuţiilor plătite de pensionari. Ceea ce rămâne până la recuperarea totală la salarii urmează să fie acordat anul următor”, a declarat Franks.

Jeffrey Franks a mai spus că misiunea FMI a recomandat menţinerea unei conduite prudente fiscale, subliniind că au fost respectate ţintele de deficit din primul trimestru, însă pentru prima dată arierate au depăşit nivelurile planificate.

Şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional pentru România a mai spus că în ultimii ani, cheltuielile cu fondul de salarii din sectorul public au scăzut foarte mult, iar legea responsabilităţii fiscale şi a finanţelor publice locale au ajutat la stabilirea cadrului necesar pentru o mai bună disciplină fiscală.

 

Ponta îl contrazice pe Franks: a doua tranşă de majorare a salariilor va fi în decembrie

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la Târgu Jiu, în legătură cu declaraţiile şefului misiunii FMI, Jeffrey Franks, privind creşterea salariilor bugetarilor, că a doua tranşă de majorare va fi aplicată la 1 decembrie, aşa cum s-a convenit în negocierile cu Fondul.

Într-un comunicat remis de Biroul de presă al Executivului se arată că „angajamentului Guvernului României, condus de Primul – Ministru Victor Ponta, este acela ca reîntregirea salariilor bugetarilor să aibă loc în două tranşe, până la finalul anului 2012„.

Guvernul precizează că tot de la 1 iunie, în tranşe lunare egale cu ceea ce guvernele trecute au încasat greşit, se va începe restituirea sumelor către pensionarii cu pensii de peste 740 lei.