Frans Timmermans: Amprentarea refugiaţilor ar împiedica venirea militanţilor islamişti în Europa

Amprentarea și înregistrarea tuturor refugiaților ce ajung în Europa i-ar ține departe pe militanții islamiști care ar putea amenința continentul european, a declarat luni, la Geneva, prim-vicepreședintele Comisiei Europene (CE), Frans Timmermans.

06 oct. 2015, 06:23
Frans Timmermans: Amprentarea refugiaţilor ar împiedica venirea militanţilor islamişti în Europa

Într-o reuniune a comitetului executiv al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), reprezentantul CE a opinat că Uniunea Europeană ar putea gestiona mai bine afluxul de refugiați printr-o mai bună protecție a granițelor externe ale UE și prin garantarea faptului că persoanele neeligibile pentru a beneficia de azil vor fi expulzate.

Timmermans a fost întrebat cum s-ar putea preveni intrarea în Europa, printre refugiați, a militanților islamiști ce pot amenința Uniunea Europeană. ‘‘Pur și simplu prin amprentarea oamenilor la sosire. Dacă este făcută cum trebuie, această filtrare îi poate opri pe teroriști. Ceea ce nu îmi place este că unii oameni folosesc acest argument contra tuturor refugiaților, de peste tot”, a explicat Frans Timmermans.

El a adăugat că nu crede că militanții s-ar amesteca printre refugiații ce vin în Europa dacă ar ști că la sosire vor fi amprentați și identificați, potrivit Agerpres.

La finalul săptămânii trecute, cancelarul german Angela Merkel a afirmat că Europa trebuie să-și protejeze mai bine frontierele sale externe în contextul în care se confruntă cu cel mai mare aflux de refugiați de după Al Doilea Război Mondial.

Citeşte şi Ministrul de Interne german cere Guvernului să limiteze numărul de refugiaţi

UNHCR a anunțat, vineri, că numărul migranților sosiți în Europa în septembrie a fost de circa 168.000, un record pentru o singură lună.

Potrivit agenției specializate a ONU, persistența nivelului ridicat al numărului de migranți sosiți pe continentul european evidențiază importanța punerii cât mai rapide în practică a schemei de repartizare a 120.000 de refugiați între statele membre ale UE, sistem asupra căruia liderii ‘Celor 28’ s-au pus de acord pe 24 septembrie, la Bruxelles.

UNHCR prognozează că 700.000 de migranți vor ajunge în Europa în acest an prin trecerea Mediteranei, un număr aproape egal fiind estimat și pentru anul 2016. De la începutul anului, peste 520.000 de persoane, în special sirieni și afgani, au făcut deja această călătorie, conform agenției ONU.