Frans Timmermans, cartonaş galben pentru Guvernul Dăncilă: „Îndeplinirea condiţiilor din MCV este esenţială”

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a transmis un avertisment pentru Guvern să nu dea OUG care să ajute ”funcționari de rang înalt” care au probleme cu justiția.

03 apr. 2019, 10:09
Frans Timmermans, cartonaş galben pentru Guvernul Dăncilă: „Îndeplinirea condiţiilor din MCV este esenţială”

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat, miercuri, după ce în Colegiul comisarilor s-a discutat despre situaţia statului de drept, că România trebuie să revină urgent la un proces de reformă corect şi a avertizat Guvernul român să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar şi să nu creeze impunitate pentru funcţionari şi demnitari.

„Independența justiției și statul de drept sunt foarte importante pentru fiecare țară din UE, reprezintă coloana vertebrală a Uniunii Europene.

Am informat Colegiul de conducere cu privire la situația din România. România trebuie să revină urgent la un proces de reformă corect și să se abțină de la orice măsuri care vor afecta legislația penală și statul de drept.

Aș vrea să avertizez România să nu întreprindă acțiuni care să afecteze sistemul judiciar și să nu dea OUG pentru a crea impunitate pentru funcționarii de rang înalt care au probleme cu legea.”, a spus Frans Timmermans.

Timmermans a precizat că a avut mai multe discuţii cu premierul Dăncilă în ultimele două luni, au fost discuţii la nivel de experţi.
 
„Am cerut rezultate cât mai urgent. Le-am arătat foarte clar: discuţiile de dragul discuţiilor nu sunt suficiente. Avem nevoie de măsuri urgente. Am discutat despre proiectele de OUG, despre transpunerea directivelor europene şi secţia specială pentru magistraţi. Din păcate, nu am putut să tragem concluzia că România e din nou pe calea cea bună. Dacă aceste probleme nu sunt rezolvate, atunci comisia va trebui să facă ceva concret, cu mijloacele pe care le are la îndemână”, a mai declarat prim-vicepreşedintele CE.
 
Timmermans a spus că, dacă este bine informat, „s-ar putea să se ia hotărâri, decizii” care să ducă la ce spunea înainte privind regresul.
 
„Atunci Comisia ar urma să reacţioneze imediat, în termeni de zile. Nu e timp de pierdut, dacă există motiv să reacţionăm imediat, o s-o facem în termen de câteva zile”, a averizat el.

”Nu putem să luăm măsuri pentru nişte OUG care nu au fost date. CE a făcut tot ce a putut alături de toate serviciile noastre pentru a convinge autorităţile române să nu meargă în această direcţie. Le-am dat toate indiciile necesare pentru a evita o astfel de situaţie. Dacă din motive care ţin de politica internă vor persista, atunci Comisia va acţiona imediat”, a mai declarat Timmermans.

Timmermans, despre lecţia MCV: Pentru viitoarele extinderi ale Uniunii Europene, respectarea statului de drept şi separarea puterilor în stat trebuie să fie reale înainte de aderare

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat, miercuri, că lecţia Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), despre care s-a crezut că va duce la rezolvarea rapidă a unor probleme pe care România şi Bulgaria ar fi trebuit să le rezolve înainte de aderarea în 2007, este că, pentru viitoarele extinderi ale Uniunii Europene, respectarea statului de drept şi separarea puterilor în stat sunt chestiuni care trebuie să fie reale înainte de aderare.

„Situaţia din România din momentul de faţă mă întristează atât de mult pentru că în România tocmai pe baza MCV se înregistraseră nişte succese importante în combaterea inclusiv a corupţiei la nivel înalt. Sistemul judiciar din România, de-a lungul anilor, a devenit tot mai eficient şi până la urmă cei vinovaţi au fost traşi la răspundere şi închişi, dar acum e un regres. La fel, în Bulgaria sunt foarte multe de făcut, dar totuşi s-au realizat multe în acest domeniu”, a declarat Timmermans, întrebat care e lecţia MCV.

Prim-vicepreşedintele CE a spus că MCV a fost creat să rezolve probleme care ar fi trebuit rezolvate înainte de aderarea acestor două ţări la UE.

„Şi aici am nişte îngrijorări, pentru că aderarea României şi Bulgariei a avut loc în 2007. Suntem în 2019 şi încă nu s-au rezolvat toate problemele care ar fi trebuit să fie rezolvate înainte de aderare. Cred că asta e lecţia pe care trebuie să o învăţăm poate pentru viitoarele extinderi ale Uniunii Europene. Respectarea statului de drept, separarea puterilor în stat sunt chestiuni care trebuie să fie reale înainte de aderarea la UE. În anii respectivi eram ministru la nivel naţional şi am susţinut cu tărie aderarea României şi Bulgariei, dar prezumţia cum că MCV va duce la rezolvarea rapidă a unor probleme ce trebuiau rezolvate înainte de aderare a fost o prezumţie cam optimistă”, a declarat Frans Timmermans.

El a amintit că preşedintele CE, Jean Claude Juncker, a spus că acest lucru se poate realiza înainte de încheierea mandatului actualei Comisii Europene.

„Pentru asta, şi România şi Bulgaria trebuie să implementeze anumite reforme. Probabil însă că va fi foarte dificil”, a încheiat oficialul european.