Frans Timmermans, un nou apel urgent: Încerc să conving România să nu adopte legislaţia penală

Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, a lansat un nou apel la adresa României. În urma reacţiilor dure primite din partea politicienilor români, candidatul „cap de listă" al socialiştilor la alegerile europarlamentare, a spus, miercuri, înaintea dezbaterii de la Bruxelles, că prin scrisoarea trimisă pe 10 mai autorităţilor române încearcă să le convingă să nu renunţe la lupta împotriva corupţiei. Legat de utilizarea Articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene în cazul ţărilor membre UE care nu respectă statul de drept, Timmermans a spus că este „foarte important".
Romania TV
15 mai 2019, 17:11
Frans Timmermans, un nou apel urgent: Încerc să conving România să nu adopte legislaţia penală

„Am scris o scrisoare destinată preşedintelui (ţării, n.r.), preşedinţilor celor două camere şi prim-ministrului, ca un pas preventiv: Nu este prea târziu, puteţi repara asta! Nu adoptaţi această legislaţie, nu reduceţi lupta împotriva corupţiei, nu mergeţi în acea direcţie şi implementaţi recomandările Comisiei”, a declarat Timmermans, potrivit news.ro.

Norica Nicolai, către Timmermans: Gestul dumneavoastră imatur mi-a amintit de un altul făcut de un politician disperat după voturi 

El a precizat că „ceea ce este nou acum este să încercăm să fim prevăzători. Sperăm că în noua Comisie (Europeană, n.r.) să putem face mai multe în acest sens. Este mereu mai bine să previi decât să corectezi apoi”.

Legat de utilizarea Articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene în cazul ţărilor membre UE care nu respectă statul de drept, Timmermans a spus că este „foarte important”.

„Procesul este încă în curs, în Consiliu, atât în cazul Poloniei, cât şi al Ungariei. Cât priveşte România, încă avem şansa să prevenim, pentru că Parlamentul a adoptat legislaţia, dar nu este în aplicare. Încerc să conving instituţiile din România să nu facă acest pas”.

Întrebat dacă a primit un răspuns la scrisoare, Frans Timmermans a spus: „Tot ce am văzut a fost în media, iar asta nu este foarte încurajator. Încă încerc. Nu am pus un termen limită, dar la un punct, această legislaţie va fi adoptată sau nu”.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a avertizat în scrisoare că executivul european va declanşa o procedură preliminară activării Articolului 7 din Tratatul UE în cazul României dacă modificările la codurile penale vor intra în vigoare. Comisia Europeană a confirmat scrisoarea prim-vicepreşedintelui Frans Timmermans către autorităţile române şi reia afirmaţiile vizând activarea Cadrului privind Statul de Drept . De asemenea, conform lui Margaritis Schinas, purtător de cuvânt, CE se declară deschisă unui dialog activ şi constructiv cu autorităţile române şi pentru a lucra împreună pentru o Românie mai puternică în Uniunea Europeană.

Comisia Europeană ameninţă România cu declanşarea Articolului 7 dacă vor fi operate modificările la codurile penale

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, miercuri, la Ploieşti, că nu i-a răspuns încă prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene Frans Timmermans la scrisoarea în care vorbeşte despre pericolul activării articolului 7, dar că o va face şi va cere ca „ţara şi românii să fie trataţi în mod corect şi să fie respectaţi ca şi ceilalţi cetăţeni din Uniunea Europeană”. „Mi se pare că acum se acţionează politic”, a spus Dăncilă, apreciind că este „nepotrivit” să trimiţi o astfel de scrisoare când mai sunt două săptămâni până la alegeri, informează news.ro.

Reacţii dure la scrisoarea lui Timmermans

Viorica Dăncilă a fost întrebată, miercuri, la Ploieşti, dacă a răspuns la scrisoarea trimisă de Frans Timmermans şi a răspuns că încă nu.

„Nu am răspuns încă domnului Frans Timmermans, dar pentru mine există o dezamăgire. Este pentru prima dată, iar în 9 ani cât am stat la Bruxelles în calitate de europarlamentar am văzut multe Comisii Europene, dar mie mi se pare că acum se acţionează politic. În momentul în care mai sunt două săptămâni până la alegeri, să trimiţi o astfel de scrisoare Guvernului României mi se pare nepotrivit”, a spus Dăncilă.

Aceasta a explicat că „Guvernul României nu a luat nicio decizie pe justiţie, deci nu i se poate imputa că a luat o decizie legată de ce se reproşează în scrisoare”.

„Al doilea lucru, Parlamentul României este legislativul, este ales prin votul cetăţenilor, este dreptul Parlamentului României să legifereze şi asta a făcut, iar ca să ceri Guvernului să intervină pe legi pe care le-a dat Parlamentul iar nu se poate pentru că ştim că trebuie să avem separarea puterilor în stat”, a mai afirmat Dăncilă, susţinând că i se pare „periculos” că Timmermans a vorbit despre activarea articolului 7.

Ea a precizat că ar trebui să existe un mecanism unitar pentru toate statele membre.

„Tocmai vorbeam de dublul standard şi vedem că acesta se încearcă să fie aplicat din nou. Am să îi răspund domnului Timmermans şi o să cer ca ţara mea şi românii din această ţară să fie trataţi în mod corect şi să fie respectaţi ca şi ceilalţi cetăţeni din Uniunea Europeană. Mi se pare o abordare care nu este corectă”, a mai declarat premierul.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avertizat într-o scrisoare trimisă preşedintelui Klaus Iohannis, preşedinţilor celor două Camere şi premierului Viorica Dăncilă şi datată 10 mai, că executivul european va declanşa o procedură preliminară activării Articolului 7 din Tratatul UE în cazul României dacă modificările la codurile penale vor intra în vigoare.

Liviu Pop, despre scrisoarea lui Timmermans: O cârdăşie cu Iohannis, i-a dictat Iohannis ce să scrie 

Reacţii oficiale dure de la Bruxelles

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Margaritis Schinas a confirmat luni scrisoarea trimisă de primvicepreședintele Frans Timmermans liderilor din România și a declarat că oficialii europeni nu vor ezita să lanseze rapid proceduri privind încălcarea dreptului comunitar, acolo unde este necesar.

„Prim-vicepreședintele Timmermans a trimis o scrisoare președintelui României, președinților Senatului și Camerei Deputaților, și primului-ministru, în care prezintă problemele de interes pentru Comisia Europeană cu privire la statul de drept în România. Principale preocupări se referă la evoluțiile care interferează cu independența justiției și lupta efectivă împotriva corupției, inclusiv protecția intereselor financiare ale UE, și în mod particular la amendamentele adoptate recent la Codul penal, care riscă să creeze o situație de de facto de impunitate pentru infracțiuni. Posibila legislație ce ar permite recursurile extraordinare ar agrava situația statului de drept. În cazul în care îmbunătățirile necesare nu sunt realizate în scurt timp sau dacă vor fi luate măsuri negative suplimentare, precum promulgarea celor mai recente amendamente la codurile penale, Comisia va declanșa fără întârziere Cadrul pentru statul de drept și va suspenda Mecanismul de Cooperare și Verificare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas.

El a mai spus că, de asemenea, Comisia „își rezervă competențele în calitate de gardian al tratatelor nu va ezita să lanseze rapid proceduri privind încălcarea dreptului comunitar, acolo unde este necesar”.

„Obiectivul Comisiei rămâne să ajute autoritățile române să găsească soluții la problemele privind statul de drept. Comisia este pregătită să se angajeze într-un dialog activ și constructiv cu autoritățile române și să conlucreze pentru o Românie mai puternică în Uniunea Europeană”, a mai spus Margaritis Schinas.

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Fiica Loredanei Groza arată senzațional la 27 de ani! Elena Boncea a făcut furori pe podium, pentru o cauză nobilă!
Fanatik.ro
Patru zodii cărora le pune Dumnezeu mâna în cap în iunie. Totul le merge ca pe roate
Capital.ro
Pensii majorate cu 950 de lei în România. Anunț oficial. Ce pensionari iau banii din luna iunie
Playtech.ro
De ce are priza trei găuri? Nu este un element de decor
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
Moarte cumplită pentru o fetiță lăsată 6 ore în mașina încinsă. Părinții drogați făceau sex la câțiva pași de ea
wowbiz.ro
"M-a sunat și..." ULTIMA DISCUȚIE dintre Eugen Cristea și Cristina Deleanu, înainte să moară. Ce i-a transmis femeia cu care era de 40 de ani, la telefon
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Alți bani, alte drumuri de făcut pentru toți șoferii. Proiectul de lege nu oferă excepții
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Pensiile restante vor fi plătite în luna mai. Ce sume ajung în conturile pensionarilor în următoarele 4 zile
Cancan.ro
Viziunea SUMBRĂ a unui părinte de la Muntele Athos: 'Pe Nicușor Dan l-am văzut alb, inert, iar în spatele lui era o fiară mare'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi la ITP în România. Decizia luată de șeful RAR astăzi, 17 mai: Zero toleranță
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Băiețel de 7 ani mort după ce a fost pedepsit de părinți să mănânce forțat
Cum să-ți ”păcălești” stomacul. Alimentele care îți taie pofta de mâncare și nu îngrașă
MediaFlux
Ajutor de la stat pentru pensionari: 530 lei în plus la pensie. Cine primește acești bani fără să fi cotizat
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai puternică furtună solară a anului se îndreaptă spre Pământ