Franţa anunţă noi atacuri în Siria şi Irak

Francois Hollande a ordonat "intensificarea" loviturilor contra grupării Statul Islamic (SI) în Siria dar și în Irak, a anunțat președinția franceză joi seară, la șase zile după atentatele de la Paris, revendicate de SI.

20 nov. 2015, 04:25
Franţa anunţă noi atacuri în Siria şi Irak

Șeful statului „a dat instrucțiunile necesare intensificării operațiunilor militare în curs în lupta contra Daesh (acronim arab pentru SI) în Siria și în Irak”, scrie președinția într-un comunicat difuzat la sfârșitul unui Consiliu de apărare și citat de AFP.

ranța a invocat clauza de asistență reciprocă a Uniunii Europene, pentru prima dată, marți, 17 noiembrie, cerând partenerilor săi ajutor militar și alte ajutoare în misiunile sale din Orientul Mijlociu și Africa, după atacurile de la Paris, a declarat ministrul francez al apărării, Jean-Yves Le Drian.

Cipru este cel mai apropiat stat membru al Uniunii Europene de Siria, care se află la aproximativ 112 km de malurile sale. Pe Insula Afroditei există două baze militare britanice de unde sunt atacate ținte ale Statului Islamic din Irak.

Ministrul de externe cipriot Ioannis Kasoulidis a spus că ‘nu a existat nicio cerere până în prezent de asistență pentru Franța, dar Nicosia va ajuta dacă este necesar’.

El a declarat reporterilor că ‘în cazul în care autoritățile franceze vor solicita ajutor din partea Ciprului, în special în ceea ce privește locația noastră și facilitățile noastre, vom fi bucuroși să le oferim această solidaritate și asistență’.

Cipru are o bază aeriană pe coasta de vest a insulei, care este deja la dispoziția puterilor occidentale, pentru misiuni umanitare sau aterizări de urgență, amintește Pulsul Afroditei.