Franţa: Guvernul lui Manuel Valls a supravieţuit unei moţiuni de cenzură

Guvernul condus de premierul francez, Manuel Valls, a supraviețuit joi unei moțiuni de cenzură inițiată de opoziția conservatoare și de centru după ce șeful executivului a decis să impună adoptarea controversatului proiect de reformă a dreptului muncii prin procedura angajării răspunderii în fața parlamentului.

12 mai 2016, 19:59
Franţa: Guvernul lui Manuel Valls a supravieţuit unei moţiuni de cenzură

Pentru ca moțiunea să treacă erau necesare cel puțin 288 de voturi în Adunarea Națională, dar în final a primit numai 246, în această cameră dreapta fiind în minoritate.

Prin urmare, textul reformei a fost adoptat în primă lectură, dar pentru ca legea să intre în vigoare mai este nevoie și de votul Senatului, unde însă dreapta este majoritară. În consecință, este posibil ca guvernul să modifice textul legii, în încercarea de a-i convinge pe conservatori să nu o respingă.

Citeşte şi Legea Muncii scoate peste 12.000 de manifestanţi în stradă: Ciocniri violente între protestatari şi trupele antitero

Cu un an înaintea alegerilor legislative și prezidențiale, executivul de la Paris se confruntă cu o opoziție multiplă. El are de înfruntat atât dreapta și patronatul, care consideră că reforma propusă nu flexibilizează destul piața muncii și nu oferă suficientă marjă de manevră companiilor pentru a crea noi locuri de muncă, cât și sindicatele și stânga radicală. Acestea din urmă apreciază că textul legii desființează acordurile colective și slăbește poziția angajaților în negocierile cu patronii.

Contestarea proiectului se canalizează și prin intermediul manifestațiilor, cum sunt cele care au avut loc chiar joi în mai multe orașe din Franța.