Franţa iese din carantină pe 15 decembrie, dar restricţiile rămân până pe 20 ianuarie. Anunţuri importante făcute de Emmanuel Macron

Guvernul francez intenţionează să ridice măsurile de izolare şi să permită deplasările începând cu 15 decembrie, cu puţin timp înaintea sărbătorilor de sfârşit de an, a afirmat marţi preşedintele Emmanuel Macron.

24 nov. 2020, 22:49
Franţa iese din carantină pe 15 decembrie, dar restricţiile rămân până pe 20 ianuarie. Anunţuri importante făcute de Emmanuel Macron

Macron a anunţat o primă relaxare odată cu redeschiderea sâmbătă a unor magazine închise în urmă cu o lună. Totuşi, Franţa iese din carantină pe 15 decembrie, cu două săptămâni mai târziu decât se credea.

Toate magazinele mici, cum sunt librăriile sau florăriile, se vor putea redeschide de sâmbătă, cu un program până la ora 21.00. În schimb, barurile, restaurantele, sălile de sport şi discotecile vor rămâne închise, a precizat Macron într-o intervenţie televizată consacrată lockdown-ului decis pentru aducerea sub control a epidemiei de COVID-19.

Cu acelaşi prilej, preşedintele a declarat că primele vaccinuri anti-COVID-19 le vor fi propuse ‘celor mai fragili’, fără a fi obligatorii, încă de la sfârşitul lui decembrie sau început de ianuarie, după cum transmite France24.

Subliniind că anumite vaccinuri ar urma să fie ‘disponibile încă de la sfârşitul lui decembrie’, Macron a afirmat că primele ‘ar putea fi administrate imediat după validarea de către autorităţile sanitare competente’ şi că va urma ‘o campanie de vaccinare masivă’, fără însă ca vaccinarea să fie făcută obligatorie.

Citeşte şi Franţa acceptă cu mare greutate şcoala online. Cel puţin jumătate dintre liceeni vor trebui ttuşi să fie prezenţi în clase

Macron a mai spus că perioada cea mai dificilă a celui de-al doilea val al pandemiei a fost depăşită, dar că restaurantele, cafenelele şi barurile vor rămâne închise până pe 20 ianuarie, pentru a se evita declanşarea unui al treilea val. „Trebuie să facem tot posibilul pentru a evita un al treilea val, să facem totul pentru a evita o a treia carantină„, a spus Macron.

După ce carantina impusă în marile oraşe franceze la jumătatea lunii octombrie nu a produs rezultatele dorite de guvern, acesta a decis intrarea în carantină naţională pe 30 octombrie, dar mai puţin drastică faţă de cea din perioada 17 martie-11 mai.

Tendinţele pozitive, inclusiv declinul numărului de spitalizări pentru infecţii cu Covid-19, combinate cu presiuni din partea grupurilor de afaceri care au susţinut că riscă ruina, au dus la apeluri pentru relaxarea restricţiilor cât mai curând posibil.