Franţa: Marine Le Pen şi nepoata ei, Marion, nu au şanse să cîşătige alegerile regionale

Președintele Frontului Național din Franța (FN, extrema dreaptă) Marine Le Pen și nepoata sa, Marion Marchal-Le Pen, triumfătoare la primul tur al alegerilor regionale, vor fi învinse la al doilea tur de scrutin duminica viitoare, potrivit institutelor de sondare a opiniei publice.

10 dec. 2015, 15:06
Franţa: Marine Le Pen şi nepoata ei, Marion, nu au şanse să cîşătige alegerile regionale

Marine Le Pen (47 de ani) a obținut duminica trecută circa 40% din voturi în nordul Franței (regiunea Nord-Pas-de-Calais-Picardie). Nepoata sa Marion (26 de ani) s-a clasat pe primul loc la primul tur, cu un scor echivalent, în sudul țării (regiunea Provence-Alpes-Cote d’Azur).

În cele două regiuni, socialiștii au făcut apel să se voteze pentru opoziția de dreapta, clasată pe locul al doilea, în scopul de a bara ascensiunea Frontului Național.

Potrivit unui sondaj al institutului TNS-Sofres, realizat pentru Le Figaro și LCI și publicat miercuri seara, Christian Estrosi (partidul de dreapta Republicanii) ar fi câștigătorul celui de-al doilea tur de scrutin, înregistrând 54% din intențiile de vot, iar Marion Marechal-Le Pen ar obține 46%. În nord, Xavier Bertrand este creditat cu 53% din intențiile de vot, iar Marine Le Pen cu 47%.

Citeşte şi Partidul de EXTREMĂ DREAPTA, Frontul Naţional, victorie ZDROBITOARE în primul tur al ALEGERILOR regionale din Franţa

Un alt sondaj, realizat de institutul Odoxa pentru Le Parisien-Aujourd’hui și BFMTV, Christian Estrosi ar obține în sud duminică 52 % din voturi, iar Marion Marechal-Le Pen — 48 %.

Un număr de 44,6 milioane de alegători sunt chemați duminica viitoare să aleagă conducerea în 13 regiuni din Franța metropolitană. La primul tur, pe plan național, extrema dreaptă s-a situat pe primul loc, înaintea partidului Republicanii și a stângii, aflată la putere în Franța.

Este vorba de primul scrutin după atentatele de la Paris din 13 noiembrie (130 de morți și sute de răniți) și ultimele alegeri naționale înainte de prezidențialele din 2017.