Franţa neagă că ar fi oferit concesii în privinţa Brexitului

Franţa a negat informaţiile din presa britanică potrivit cărora preşedintele Emmanuel Macron a oferit concesii privind plasa de siguranţă din acordul Brexitului, scrie Reuters.

RomaniaTV.net
17 feb. 2019, 16:49
Franţa neagă că ar fi oferit concesii în privinţa Brexitului

„Aceste rapoarte nu au nicio bază… Poziţia Franţei este aceeaşi ca cea a Uniunii Europene: acordul retragerii nu este renegociabil”, a declarat un oficial al Palatului Elysee.

The Times a informat în weekend că Franţa şi alte ţări UE sunt dispuse să ofere asigurări privind plasa de siguranţă pentru graniţa irlandeză, iar Macron şi-a schimbat poziţia „pentru a ajuta la o ultimă încercare din partea UE de a salva acordul”.

Acordul Brexitului negociat de guvernul britanic cu Uniunea Europeană a fost respins categoric de parlamentarii britanici în ianuarie. Motivul acestei decizii este reprezentat de aşa-zisa „plasă de siguranţă” din acord, care prevede că Marea Britanie ar putea rămâne pe termen nedeterminat în uniunea vamală a UE pentru a evita o graniţă strictă între Irlanda şi Irlanda de Nord.

Theresa May a promis parlamentarilor că va încerca să renegocieze acordul Brexitului, însă liderii UE au afirmat în repetate rânduri că acordul nu mai poate fi deschis.