Franţa: Posibil atentat islamist dejucat pe Coasta de Azur

Serviciile antitero din Franţa cred c-au dejucat un plan de atentat ''iminent'' pe Coasta de Azur, pus la cale de un bărbat care se întorsese din jihad (''războiul sfânt'') din Siria, a afirmat miercuri pentru AFP o sursă apropiată dosarului, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
26 mart. 2014, 18:47
Franţa: Posibil atentat islamist dejucat pe Coasta de Azur

Concluzia a apărut după descoperirea, pe 17 februarie, într-un imobil din Mandelieu-La-Napoule, din apropiere de Cannes, a circa 900 de grame de explozibili.

Imobilul fusese locul de cazare al unui bărbat de 23 de ani interpelat cu câteva zile mai înainte, în legătură cu un grup islamist desfiinţat în 2012, a precizat sursa.

Potrivit rezultatelor expertizelor, ar fi vorba de TATP, un explozibil rudimentar ce poate fi produs la domiciliu, utilizat deja în trecut în atentate, precum cel de la Marrakech în 2011. El era ţinut în trei cutii de bere, dintre care una era acoperită cu şuruburi şi cuie fixate cu bandă adezivă.

Au fost confiscate, de asemenea, o armă şi material informatic într-un local tehnic din imobilul respectiv.

Bărbatul interpelat avea legături cu aşa-zisa celulă Cannes-Torcy, considerată ca fiind grupul cel mai periculos de la valul de atentate din Franţa de la mijlocul anilor ’90. Mulţi dintre membrii săi sunt suspectaţi de comiterea atacului cu grenadă împotriva unui magazin evreiesc din Sarcelles, de la periferia pariziană, în septembrie 2012.

Bărbatul respectiv scăpase unui val de reţineri în toamna lui 2012 în cadrul vastei operaţiuni care a dus la desfiinţarea celulei respective. A fost descoperit atunci, într-o cutie utilizată de către un presupus lider al grupului, material ce poate servi la producerea unei bombe.