Franţa prelungeşte atacurile: „Trebuie să aneantizăm ISIS”

Deputaţii francezi au aprobat miercuri cu o majoritate extrem de largă continuarea atacurilor forţelor aeriene franceze în Siria, în vederea unei "aneantizări" a Statului Islamic, la aproape două săptămâni de la atacurile de la Paris, relatează Reuters în pagina electronică.

26 nov. 2015, 06:34
Franţa prelungeşte atacurile: „Trebuie să aneantizăm ISIS”

Data de „13 noiembrie a schimbat datele, o ripostă pe măsura agresiunii care ne-a vizat s-a impus”, a declarat premierul Manuel Valls la tribuna Adunării Naţionale. „Nu există alternativă, trebuie să aneantizăm Daech (acronimul arab pentru Stat Islamic)”, a subliniat el.

El a pledat pentru continuarea intensificării atacurilor armate şi i s-a dat dreptate, având în vedere că proiectul a fost adoptat cu 515 voturi la patru.

„Daech începe să se retragă, aceasta este dovada faptului că această organizaţie poate fi învinsă, iar din acest motiv este necesar să mergem mai departe, mai puternic, pentru că această armată teroristă are în continuare resurse”, a continuat Valls. „Suntem în război, dar suntem abia la început. El va cere constanţă şi tenacitate, acest război va fi lung”, a adăugat premierul.

Fostul premier François Fillon, care a vorbit în numele grupului Les Républicains (LR, dreapta, în opoziţie), şi-a exprimat susţinerea faţă de cererea prelungirii atacurilor franceze în Siria, care are loc în timp ce preşedintele François Hollande poartă o adevărată ofensivă diplomatică în vederea construirii unei mari coaliţii împotriva Daech.

Anularea sancţiunilor vizând Rusia?

Însă el cerut anularea sancţiunilor europene impuse Rusiei din cauza rolului pe care este acuzată de Occident că l-a jucat în criza din Ucraina.

„Putem lupta coT la cot cu ruşii în timp ce le impunem sancţiuni europene? Răspunsul este nu! Franţa trebuie să-şi asume responsabilităţile şi să obţină, la viitorul Consiliu European, să se pună capăt acestor sancţiuni”, a îndemnat el.

François Fillon a cerut, de asemenea, „reintegrarea Iranului în discuţii”.

„Influenţa sa pe teren şi prezenţa forţelor sale speciale constituie, că vrem sau nu, un element-cheie al victoriei la sol”, a apreciat el.

În fine, el a apreciat că o „legătură” cu autorităţile siriene este indispensabilă şi a îndemnat la trimiterea, într-o primă etapă, a unui însărcinat cu afaceri la Damasc.

„Cum să înfrângi Statul Islamic, ale cărui sanctuare şi centre de decizie sunt în Siria, cum să construieşti o soluţie politică, fără un minimum de schimb de informaţii cu regimul de acolo?”, a spus el.

Guvernul informa Parlamentul, pe 15 septembrie, că a decis să intervină cu forţele armate aeriene în Siria, însă o autorizaţie a Parlamentului este necesară în vederea unei prelungiri a intervenţiei după patru luni.

Votul era programat în ianuarie, din cauza vacanţei de sărbători a Parlamentului, însă Guvernul a preferat să-l devanseze.

Toate grupurile parlamentare din cadrul Adunării Naţionale, atât la putere, cât şi în opoziţie, au votat în favoarea prelungirii intervenţiei. Doar grupul parlamentar al Frontului de Stânga s-a abţinut.