Val de atacuri în Franţa. Un bărbat înarmat cu un cuţit a ucis trei persoane, o femeie a fost decapitată. Un terorist a fost împuşcat

Un atacator înarmat cu un cuţit a ucis joi trei persoane, inclusiv o femeie care a fost decapitată, la o biserică din Nisa, oraş din sudul Franţei, a informat poliţia, într-un incident descris de primarul oraşului de la Marea Mediterană, Christian Estrosi, drept terorism. Ulterior, încă două atacuri au fost înregistrate, unul în Avignon, și unul la Consulatul francez din Arabia Saudită. 

RomaniaTV.net
29 oct. 2020, 09:26
Val de atacuri în Franţa. Un bărbat înarmat cu un cuţit a ucis trei persoane, o femeie a fost decapitată. Un terorist a fost împuşcat

UPDATE: După atacul din Nisa, soldat cu trei victime, alte două atacuri au fost raportate.

La Avignon, un bărbat înarmat cu un cuțit a încercat să atace polițiștii pe stradă. Oamenii legii l-au împuşcat mortal. 

Şi tot joi, un cetățean saudit a înjunghiat un membru al pazei la Consulatul francez din Jeddah. Atacatorul a fost arestat. 

 

Ştirea iniţială.

Primarul din Nisa, Christian Estrosi, a confirmat existenţa a trei victime şi a declarat că suspectul tot repeta sintagma ”Allah Akbar”. El a vorbit cu reporterii şi a calificat atacul din Nisa drept ”islamofascism”.

Edilul din Nisa a scris pe Twitter că atacul cu cuţitul a avut loc în interiorul sau în apropierea bisericii Notre-Dame de pe bulevardul Jean Medecin, principala arteră comercială din oraş, şi că poliţia l-a reţinut pe atacator care se află în prezent internat într-un spital.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, ar urma să se deplaseze la Nisa, a mai precizat Estrosi.

Atacul a avut loc în jurul orei locale 09:00 (08:00 GMT), potrivit unei surse din poliţie – citată de AFP – care a adăugat că o echipă de genişti se afla la faţa locului.

Ministrul de interne Gerald Darmanin a anunţat pe Twitter organizarea unei ”reuniuni de criză” la Paris.

Potrivit postului BFMTV, a fost sesizat parchetul naţional antiterorist, fiind deschisă o anchetă pentru asasinat şi tentativă de asasinat având legătură cu un act terorist.

Atacul are loc în contextul în care Franţa încă nu şi-a revenit după decapitarea, la începutul lunii, la Paris, a profesorului de istorie Samuel Paty de către un tânăr de 18 ani, de origine cecenă. Paty prezentase la clasă, la o oră privind libertatea de expresie, câteva dintre caricaturile din Charlie Hebdo care îl înfăţişau pe profetul Mahomed.