Franţa vrea să trimită militari în România în contextul Rusia – Ucraina. Anunţul lui Emmanuel Macron

Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat miercuri seara disponibilitatea Franţei de a participa cu o prezenţă militară avansată a NATO în România.

19 ian. 2022, 23:37
Franţa vrea să trimită militari în România în contextul Rusia – Ucraina. Anunţul lui Emmanuel Macron

Franţa vrea să trimită militari în România în contextul Rusia – Ucraina. Anunţul a fost făcut de preşedintele francez Emmanuel Macron, în fața unor șefi militari.

„Emmanuel Macron anunță disponibilitatea Franței de a participa cu o prezență militară avansată a NATO în România. Franța este în solidaritate cu statele europene preocupate de securitatea lor”, a scris pe Twitter Nathalie Loiseau, lider al grupului Renew din Parlamentul European.

Citeşte şi: NATO anunţă că va trimite trupe la graniţele Ucrainei, inclusiv în România

Emmanuel Macron a făcut acest anunţ, după ce Statele Unite susţin că Rusia a început deja operațiunea împotriva Ucrainei. Agresiunea ar urma să aibă loc în estul Ucrainei, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki.

„Avem informații care indică faptul că Rusia a poziționat deja în avans un grup de agenți operativi pentru efectuarea unei operațiuni „sub drapel fals” în estul Ucrainei. (…) Actorii de influență ruși încep deja să inventeze provocări generate de Ucraina, în presa controlată de stat și pe rețelele de socializare, prin care să se justifice o intervenție a Rusiei”, Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

La rândul său, preşedintele USR, Dacian Cioloş, fost preşedinte al Grupului Renew Europe din Parlamentul European, a salutat, miercuri seară, decizia preşedintelui Emmanuel Macron, care a anunţat că Franţa este pregătită să contribuie cu trupe NATO pe teritoriul României.

„Salut decizia preşedintelui Emmanuel Macron, care a anunţat că Franţa este pregătită să contribuie cu trupe NATO pe teritoriul României. Anunţul a fost făcut în faţa şefilor militari dintr-un comandament de lângă Strasbourg, potrivit colegei noastre din grupul Renew Europe Nathalie Loiseau, care a fost prezentă la eveniment”, a scris, miercuri seară, pe Facebook, Dacia Cioloş.

Fostul premier a amintit că, încă din 2016, a discutat despre o prezenţă a trupelor franceze în România sub steagul NATO.

”Cu atât mai mult cu cât contextul este extrem de tensionat la graniţa cu Ucraina, decizia de astăzi este una binevenită şi o nouă garanţie pentru ţara noastră”, a mai scris Cioloş.

Citeşte şi: Ministerul de Externe al Rusiei exclude un atac asupra Ucrainei şi un război la scară largă. „Efectuăm doar manevre”