Ministerul de Externe al Rusiei exclude un atac asupra Ucrainei şi un război la scară largă. „Efectuăm doar manevre”

Vice-ministrul rus de externe Serghei Riabkov, negociatorul şef al Moscovei la discuţiile cu SUA pe probleme de securitate, a declarat că nu există riscul ca un război pe scară largă să înceapă în Europa.

19 ian. 2022, 19:56
Ministerul de Externe al Rusiei exclude un atac asupra Ucrainei şi un război la scară largă. „Efectuăm doar manevre”

Serghei Riabkov dă asigurări că Moscova nu are planuri să atace, să lovească sau să invadeze Ucraina, în pofida concentrării importante de trupe în apropiere de frontiera ucraineană. „Sunt convins că nu există riscul unui război pe scară largă în Europa sau oriunde altundeva în lume. Nu avem în intenţie niciun fel de măsuri agresive. Nu vom ataca, lovi sau invada Ucraina„, a declarat Riabkov, vorbind în cadrul clubului de discuţii Valdai.

Riabkov a spus că SUA nu ar trebui să fie îngrijorate de viitoarele manevre comune ruso-belaruse, invitându-le „să se concentreze asupra căii diplomatice” de rezolvare a crizei legate de Ucraina.

Rusia a transferat trupe săptămâna aceasta în Belarus înainte ca Minskul să anunţe exerciţii comune preconizate pentru luna viitoare, pe fondul temerilor că Moscova s-ar putea pregăti pentru o nouă ofensivă militară împotriva Ucrainei. Moscova neagă planurile de a lansa un atac. „Pot să vă asigur că nu există niciun motiv să fiţi preocupaţi în ceea ce priveşte aceste exerciţii„, a afirmat Riabkov. „Nu încetez să repet că suntem deschişi dialogului, că suntem pentru o soluţie politică. Şi o spun din nou„, a afirmat vice-ministrul rus de externe.

Diplomatul rus a insistat că Moscova „nu face nimic care să ameninţe securitatea Ucrainei”. „Noi nu efectuăm decât manevre şi transferăm trupe pe propriul teritoriu. Şi vom face asta în continuare„, a spus Riabkov, citat de TASS.

Citeşte şi Casa Albă, mesajul care face lumea să se îngrozească: „Rusia poate ataca Ucraina în orice moment”

Moscova se aşteaptă să primească de la SUA şi NATO garanţii obligatorii din punct de vedere juridic că extinderea Alianţei Nord-Atlantice nu va continua, a declarat vice-ministrul rus. „Vedem o ameninţare în continuarea apropierii Ucrainei de NATO, chiar şi fără a obţine statutul de membru„, a spus el, adăugând că Moscova va face tot posibilul pentru a „inversa această situaţie” cu ajutorul diplomaţiei.

Riabkov, care s-a exprimat în limba engleză, a afirmat că riscul ca Ucraina să devină din ce în ce mai apropiată de NATO este ceva care loveşte direct în centrul intereselor de securitate ale Rusiei.

Citeşte şi Rusia sfidează NATO şi îşi arată muşchii. Anunţă manevre navale comune cu Iran şi China

Kremlinul a declarat miercuri că una din cauzele tensiunilor legate de Ucraina vizează furnizarea de arme Kievului şi manevrele NATO din regiune. „Situaţia este într-adevăr tensionată. Vedem că se livrează arme (Ucrainei) şi se efectuează manevre, inclusiv survoluri ale aviaţiei NATO şi altor ţări occidentale” în zonă, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, citat de TASS.

Peskov a spus că speră ca SUA şi NATO să „răspundă în următoarele zile” la cererile de garanţii de securitate în Europa pe care le solicită Moscova. „În acest moment, nu am primit un răspuns în scris. Sperăm să-l avem în următoarele zile„, a spus Peskov.


loading...
Partenerii noștri