Fratele liderului Al-Qaida a fost eliberat din închisoare. Este anchetat pentru intenţia de a crea un grup terorist

Autoritățile egiptene l-au eliberat joi pe fratele actualului lider al rețelei teroriste Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, care rămâne însă vizat de o anchetă pentru promovarea ideii creării unui 'grup terorist', a declarat un oficial al poliției egiptene.

17 mart. 2016, 15:27

Egipteanul Mohamed al-Zawahiri a fost arestat în august 2013, în plină campanie de represiune împotriva Frăției Musulmane, la o lună după ce armata l-a destituit și arestat pe președintele egiptean Mohamed Morsi, provenit din această grupare.

Într-un prim proces, Mohamed al-Zawahiri a fost judecat împreună cu alți 60 de inculpați pentru crearea unui ‘grup terorist legat de Al-Qaida’, care ar fi pregătit atacuri împotriva forțelor de securitate și a comunității creștine.

În octombrie 2015, zece persoane au fost condamnate la moarte în acest caz, însă Zawahiri a fost achitat. Cu toate acestea, judecătorul i-a cerut procurorului să deschidă o anchetă în legătură cu comentariile făcute de Zawahiri în timpul procesului, afirmând că ‘a avut sentimentul că acesta a promovat ideea creării unui alt grup terorist”. ‘Tatăl meu a fost eliberat, el a ajuns acasă în această dimineață’, a declarat joi fiul lui Zawahiri, Abdel Rahmane. Un tribunal din Cairo a ordonat pe 23 februarie punerea în libertatea a lui Zawahiri.

Citeşte şi Mohamed Al-Zawahiri, fratele liderului reţelei Al-Qaida, a fost arestat în Egipt

Un responsabil al poliției a confirmat de asemenea eliberarea joi a lui Mohamed al-Zawahiri.

După ce fostul șef al armatei Abdel Fattah al-Sissi l-a destituit și a dispus arestarea pe 3 iulie 2013 a lui Mohamed Morsi, primul președinte ales în mod democratic în Egipt, peste 1.400 de susținători ai acestuia din urmă au fost uciși, mai mult de 15.000 au fost închiși și sute au fost condamnați la moarte într-un proces denunțat ferm de ONU.

La sfârșitul anului 2013, gruparea Frăția Musulmană a fost declarată ‘organizație teroristă’.