„Frăția Sângelui lui Hristos”, grupare cu origini în Evul Mediu, a dăinuit până în zilele noastre. Care este misiunea ei

„Frăția Sângelui lui Hristos” este o grupare din oraşul spaniol Zaragoza ai cărei membri aduc alinare oamenilor afectaţi de boli mortale aflaţi la capătul vieţii. Apoi, la momentul trecerii în nefiinţă, membrii grupării se ocupă de înmormântările acestora. De când a început pandemia de coronavirus, frăţia a avut multă treabă.

07 iun. 2021, 13:17
„Frăția Sângelui lui Hristos”, grupare cu origini în Evul Mediu, a dăinuit până în zilele noastre. Care este misiunea ei

„Frăția Sângelui lui Hristos” a luat naştere în Zaragoza pentru că, de-a lungul istoriei sale, acest oraş a avut parte de multe victime din cauza bolilor mortale: ciuma, gripa spaniolă și acum COVID-19. De peste șapte secole, un grup de bărbați și-a oferit ajutorul când au apărut astfel de dezastre. Aceştia binecuvântează oamenii, iar după trecerea lor în nefiinţă îi înmormântează. Totodaă, Frăția este formată, în prezent, din 48 de oameni conduşi de Ignacio Giménez. Organizaţia se ocupă de preluarea cadavrelor atunci când cineva se sinucide sau moare din cauze necunoscute.

Un reportaj realizat de Digi24 îl prezintă pe Isaac Pascual, unul dintre acești „Frați”, în acţiune. La primele ore ale dimineţii, acesta ridică un cadavru pentru autopsie. Este vorba despre o persoană care a decedat după ce a căzut de la o fereastră. Isaac presupune că ar fi vorba despre o sinucidere. Crede că din pricina pandemiei, care i-a destabilizat psihic pe mulţi: „Tot anul am avut mai multe sinucideri. Nimeni nu este cu adevărat pregătit pentru o carantină ca aceasta. Îți afectează starea psihică. Iar când cineva suferă și de o boală mintală, aceasta este ultima lovitură”.

„Frăția Sângelui lui Hristos”, solicitată de peste 500 de ori în ultimul an

În ultimul an, membrii Frăției au fost solicitaţi de peste cinci sute de ori.

Corpul se află într-un loc public, așa că trebuie să ne grăbim. Strada trebuie redeschisă. Să vedem ce ne așteaptă”, spune Isaac Pascual, aflat la volanul mașinii cu care se îndreaptă spre locul în care trebuie să ajungă.

Citeste si Liber la vacanţe în Spania din 7 iunie, pentru turiştii vaccinaţi împotriva coronavirusului

Bărbatul spune că meseria pe care o are necesită multă rezistenţă, însă, după ce îşi încheie „misiunile”, se simte copleşit de emoţii.

Cineva trebuie să facă și asta. Când totul se încheie, atunci mă năpădesc sentimentele. Dar, acum trebuie să muncesc. Trebuie să fii rezistent și trebuie să știi ce ai de făcut”, mărturisește Isaac.

Isaac este de serviciu la Frăție timp de o săptămână, pentru a ridica trupuri neînsuflețite. Răspunde la apeluri de aproximativ zece ori, în medie, fie zi sau noapte. Dar nu-i displace ceea ce face, chiar dacă soarta decedaţilor îi bântuie, frecvent, gândurile.

Nu intenționez să mă opresc. O voi face cât voi putea. Sper că pentru tot restul vieții mele”, spune Isaac.

Liderul „Frăției”, infectat cu coronavirus

Oricine te poate infecta, oricând, oriunde. Pierdem controlul. Asta îi îngrijorează pe oameni. Unii chiar se feresc și de persoane care și-au revenit din boală de multă vreme. Vedem asta tot timpul. Bolnavii sunt stigmatizați”, spune Ignacio Giménez, liderul Frăției.

Citeste si Accident spectaculos! O şoferiţă a intrat cu autoturismul prin gardul unei case şi a plonjat în piscină VIDEO

Ignacio a fost și el infectat cu noul coronavirus, iar boala l-a marcat puternic.

Am fost în spital, într-o secție pentru bolnavi COVID, timp de o săptămână. Acolo întâlnești oameni care nu supraviețuiesc. Tineri și bătrâni. Te afectează. Cine nu este afectat înseamnă că este lipsit de orice sensibilitate”, mărturisește bărbatul.