Fraţii Micula au pus sechestru pe acţiunile deţinute de stat la Nuclearelectrica şi Conpet, în contul unei datorii de 400 milioane euro

Frații Micula au pus sechestru definitiv asupra a 67 de milioane de acțiuni deținute de statul român la Nuclearelectrica, cu o valoare nominală de 10 lei/acțiune. În total, sechestrul a fost pus pe 27% din acțiunile deținute de Ministerul Economiei la Nuclearelectrica, în contul unei datorii de 395 milioane de euro pe care statul român o are către frații Micula. O altă companie pe acțiunile căreia au pus sechestru este Conpet. Executarea sechestrului este suspendată provizoriu până la soluţionarea cererii de suspendare a executării formulată de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), potrivit unor rapoarte ale celor două companii remise Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

03 dec. 2019, 14:24
Fraţii Micula au pus sechestru pe acţiunile deţinute de stat la Nuclearelectrica şi Conpet, în contul unei datorii de 400 milioane euro

Frații Micula au dat în judecată statul român la la Curtea de arbitraj internațional și au câștigat despăgubiri imense. Inițial, datoria era de 84,5 milioane de euro, restul până la 395 de milioane de euro, reprezentând dobânzi și penalități. Pentru că statul român nu și-a plătit datoria, frații Micula s-au îndreptat către mai multe companii de stat. Alte „victime colaterale” sunt Conpet, Romatsa și probabil vor urma și altele, scrie Hotnews.ro.

Nuclearelectrica anunță că în data de 27.11.2019 a primit de la Societatea Civilă Profesională de Executori Judecătorești „Mazilu și Asociații” Procesul verbal de sechestru emis în data de 25.11.2019 în Dosarul de executare nr. 22/2014, creditori fiind Micula Ioan si societatile Multipack SRL și Starmill SRL, prin care s-a declarat sechestru definitiv asupra unui numar de 67.071.301 actiuni detinute de statul român.

În data de 27.11.2019, Ministerul Finanțelor Publice a notificat Nuclearelectrica prin adresa nr. 323076 cu privire la faptul că, la acest moment, executarea care face obiectul dosarului este suspendata provizoriu prin încheierea de sedință din 26.11.2019 pronunțată de Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti, in dosarul nr. 27749/302/2019, pana la solutionarea cererii de suspendare a executarii.

Frații Micula au pus sechestru, de asemenea, pe participația de 58,71% din acțiuni a statului român la Conpet Ploiești, operatorul concesionar al sistemului național de conducte de transport al țițeiului și produselor petroliere, în contul aceleiși datorii, scrie Profit.ro.

Speța privește un șir de procese în care statul român a fost acționat în instanțe internaționale de către de cetăţenii suedezi Ioan şi Viorel Micula şi societăţile European Food S.A., Starmill S.R.L., Multipack S.R.L, în temeiul Acordului privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor între Guvernul României şi Regatul Suediei. Procesul a fost deschis în anul 2005 la ICSID, Curtea de Arbitraj de pe lânga Banca Mondială, cea mai înaltă instanţă judecătorească pentru litigiile economice.