Frăţilă (MApN): Situaţia locotenentului care a protestat la Universitate, analizată la Câmpia Turzii

Situaţia locotenentul Gheorghe Alexandru, care a protestat, luni, în Piaţa Universităţii, va fi analizată la nivelul unităţii sale militare, urmând ca o decizie să fie luată de comandantul unităţii, a declarat pentru MEDIAFAX contraamiralul de flotilă Tiberiu Frăţilă.

RomaniaTV.net
24 ian. 2012, 11:31
Frăţilă (MApN): Situaţia locotenentului care a protestat la Universitate, analizată la Câmpia Turzii

Şeful Direcţiei Informare şi Relaţii Publice a MApN a mai spus că „prin participarea în uniforma militară şi prin declaraţiile făcute la mitingul de protest ce s-a desfăşurat, în seara zilei de 23 ianuarie, în Piaţa Universităţii, locotenentul Gheorghe Alexandru, încadrat la Flotila 71 Aeriană din Câmpia Turzii, a încălcat prevederile articolului 29 litera g) din Legea 80 din 1995 privind statutul cadrelor militare şi alte prevederi ale regulamentelor militare„.

La nivelul unităţii militare în care este încadrat, se va analiza situaţia participării ofiţerului la mitingul din Piaţa Universităţii şi vor fi dispuse măsurile legale corespunzătoare, potrivit legii statutului cadrelor militare şi regulamentelor militare. Această analiză se efectuează, conform reglementărilor legale, de către consiliul de onoare al ofiţerilor, respectiv de consiliul de judecată, în baza unor proceduri clare, care prevăd termene şi principii ce trebuie respectate. În funcţie de rezultatele analizei care se va efectua în zilele următoare la nivelul unităţii, comandantul unităţii va lua o decizie şi va propune măsurile legale în consecinţă„, a spus contraamiralul Frăţilă.

El a mai precizat că „armata este o instituţie cu reguli şi norme foarte clare, cu regulamente militare care trebuie respectate de toţi militarii, iar încadrarea în serviciul militar a oricărei persoane impune respectarea cu stricteţe de către aceasta a legilor, a regulamentelor militare şi a normelor de disciplină specifice Armatei Române„.

De altfel, în orice armată modernă, în orice armată din lume, există astfel de reguli şi norme care trebuie respectate, disciplina militară constând în respectarea de către militari a normelor de ordine şi comportament obligatorii pentru menţinerea stării funcţionale, îndeplinirea misiunilor specifice şi buna desfăşurare a activităţilor„, a mai spus contraamiralul.

Un militar în uniformă şi-a facut apariţia, luni seară, în Piaţa Universităţii, cu declaraţii de susţinere la adresa protestatarilor, afirmând că „s-a săturat de batjocura din această ţară”. El le-a reamintit protestatarilor din piaţă că 24 Ianuarie este Ziua Unirii, i-a îndemnat să nu aibă încredere în clasa politică şi să continue manifestaţiile. Militarul s-a recomandat Alexandru Gheorghe, locotenent, în vârstă de 27 de ani, încadrat la Flotila 71 Aeriană Câmpia Turzii.