FRAUDĂ la BAC-ul olimpicilor: 300 de elevi ar fi participat ILEGAL la examen

Suspiciuni de fraudă la bacalaureatul olimpicilor. 300 de elevi ar fi participat ilegal la examen, informează România TV. Ei nu au dovada că au participat la competiţii sportive.
Romania TV
02 iun. 2012, 14:49
FRAUDĂ la BAC-ul olimpicilor: 300 de elevi ar fi participat ILEGAL la examen

14 federaţii sportive au trimis la examenul de Bacalaureat aproximativ 300 de elevi care nu au prezentat documentele necesare care să ateste că au participat la competiţii sportive, potrivit România TV.

Din cele 64 de federaţii sportive, 44 au trimis liste în aprilie 2012 cu candidaţii lor, iar restul nu au avut candidaţi. Din cele 44 de federaţii, la 14 dintre ele există câteva neconcordanţe. Nu înseamnă că toţi cei 300 de elevi care figurează pe listele lor nu ar fi înscrişi în competiţii sportive. Aceste federaţii au trimis listele cu elevii care urmează să participe la pregătiri sau competiţii. Vechea conducere a Ministerului Educaţiei ar fi trebuit să ceară lămuriri, pentru că numărul de elevi era mult mai mare decât anul trecut. Nu există o corespondenţă între Ministerul Educaţiei şi federaţii pe această temă”, a explicat la România TV Stelian Fedorca, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

Oficialul nu a vrut să spună dacă examenul de Bacalaureat pentru olimpici se va relua în cazul în care se va dovedi frauda.

Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a precizat că 14 federaţii sportive „au probleme” cu listele candidaţilor de la sesiunea specială a bacalaureatului, urmând să se stabilească dacă, în cazul a 294 de candidaţi, calendarul activităţilor nu le permitea să dea examenul în sesiunea normală, potrivit Mediafax.

Ministerul Educaţiei a demarat deja o anchetă privind listele, pentru a afla câţi dintre aceşti candidaţi „au competiţii sau loturi lărgite” în perioada în care vor da bacalaureatul majoritatea elevilor, a precizat oficialul.

Pop a mai spus că situaţia la Bacalaureat a elevilor nu va fi afectată de această anchetă şi că verificările vor viza şi eventuale cazuri de candidaţi trecuţi pe listele unor federaţii deşi ei nu ar practica vreun sport.

Sesiunea specială a bacalaureatului, care a declanşat controverse după ce reprezentanţii COSR s-au declarat surprinşi de numărul mare al celor aproape 900 de candidaţi, a avut, anul trecut, aproximativ 600 de candidaţi şi o promovabilitate de 99%, faţă de 35% anul acesta.

Stelian Fedorca a spus, la România TV, că una dintre cauzele procentului mic de promovabiliate din acest an ar fi fost existenţa camerelor de supraveghere, care, în 2011, au lipsit din sălile de examen. „Anul trecut nu au fost camere de supraveghere, iar aceasta ar putea fi una dintre explicaţii pentru numărul mic de elevi care au promovat Bacalaureatul”, a declarat oficialul.

Din totalul celor 880 de candidaţi înscrişi, la examen s-au prezentat 877, iar 300 dintre ei au fost declaraţi admişi. Secretarul de stat a mai precizat că 106 candidaţi au reuşit să promoveze probele de examen, însă nu au obţinut media 6,00, necesară pentru a trece examenul.

Din examen au fost eliminaţi 25 de candidaţi, care au fost prinşi având asupra lor fiţuici sau telefoane mobile.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce spunea ambasadorul URSS la București despre români, în 1965: „Deşi România este o ţară săracă, totuşi face pe nebuna. O să vă vindeţi complet imperialiştilor“
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
Playtech.ro
Trebuie sau nu să speli carnea de pui înainte de gătire? Avertismentul experților în siguranță alimentară
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Mașina hibrid care face valuri. Prețul noului model nu are concurență
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Playsport.ro
Băiat de 8 ani, găsit trăind printre câini. Nu știe să vorbească, comunică doar prin lătrat și...
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Istoria fascinantă a Palatului Kiseleff, clădirea unde funcționează EXIM Bank și e mărul disordiei între premierul Bolojan și RAPPS
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Financial Times: Unirea dintre „urs” și „dragon” sperie Occidentul. Cum îl poate folosi Xi pe Putin