Freezing rain. A fost declarată stare de urgenţă. Video

Stare de urgenţă într-o regiune din Extremul Orient Rus în urma fenomenului de ploaie îngheţată. Fenomenul freezing rain s-a abătut asupra Vladivostokului şi a împrejurimilor sale

20 nov. 2020, 16:49

Freezing rain.

Circa 150.000 de persoane au rămas vineri fără apă curentă şi electricitate într-o regiune din Extremul Orient Rus şi în capitala acestuia, Vladivostok, în urma producerii unui fenomen sever de ploaie îngheţată care a dus la depunerea unui strat gros de gheaţă pe obiectele de infrastructură şi peisaj, informează AFP.

Autorităţile ţinutului Primorie au declarat ”stare de urgenţă” şi, potrivit vicepremierului regiunii, Elena Parhomenko, ”situaţia aprovizionării cu electricitate rămâne foarte dificilă”.

PROGNOZA METEO 21 NOIEMBRIE. Ninsori şi temperaturi de până la MINUS 10 grade în zilele următoare

”Ar putea fi nevoie de mai multe zile pentru repararea pagubelor”, a avertizat aceasta într-un comunicat.

Ploaia îngheţată care s-a abătut asupra Vladivostokului şi a împrejurimilor sale a dus al depunerea unui strat de până la 12 milimetri de gheaţă pe cabluri şi arbori, numeroşi dintre ei prăbuşindu-se sub greutatea gheţii.

În imaginile difuzate de autorităţi şi pe reţelele de socializare apar automobile, semne de circulaţie şi alte elemente de infrastructură urbană care arată de parcă ar fi fost congelate.

”Nu ne-am mai confruntat cu un astfel de fenomen în ultimii 30 de ani în regiunea Primorie”, a comentat într-un comunicat responsabilul regional al serviciilor de meteorologie ruse, Boris Kubai, care speră ca vremea însorită aşteptată sâmbătă să provoace dezgheţul.

Freezing rain – wikipedia

Ploaia înghețată este un fenomen meteorologic rar, în care, picăturile de ploaie suprarăcite îngheață instantaneu la atingerea solului sau obiectelor cu temperaturi negative de la sol. Spre deosebire de lapoviță, un amestec de ploaie și zăpadă, peleți de gheață sau grindină, ploaia înghețată se face în întregime din picături lichide. Picăturile de ploaie devin suprarăcite în timp ce trec printr-un strat de aer sub temperatura de îngheț la sute de metri deasupra solului și apoi îngheață la impact cu orice suprafață pe care o întâlnesc, inclusiv sol, copaci, fire electrice, aeronave și automobile. Gheața rezultată, numită polei, se poate acumula la o grosime de câțiva centimetri și acoperă toate suprafețele expuse. Codul METAR pentru ploaia înghețată este FZRA.

O furtună care produce o grosime semnificativă a glazurii glazurate din ploaie înghețată este adesea menționată ca o furtună de gheață. Deși aceste furtuni nu sunt deosebit de violente, ploaia înghețată este notorie pentru provocarea problemelor de călătorie pe șosele, ruperea crengilor de copac și căderea liniilor electrice din cauza greutății acumulării de gheață. Conductoarele de curent descărcate provoacă întreruperi de alimentare în zonele afectate, în timp ce acumulările de gheață pot reprezenta, de asemenea, pericole majore la nivelul apei. Este, de asemenea, cunoscută pentru faptul că este extrem de periculoasă pentru aeronave, deoarece gheața poate „remodela” efectiv forma profilului aerodinamic și a suprafețelor de comandă a zborului.(Vezi Gheața atmosferică.)

Freezing rain, formare:

Ploaia înghețată este adesea asociată cu introducerea unui front cald într-un sistem , atunci când aerul sub-îngheț (temperaturile la sau sub îngheț) este prins în cele mai joase niveluri ale atmosferei, în timp ce aerul cald se situeaza la altitudine superioara . Această configurație este cunoscută sub denumirea de aer rece, și se caracterizează prin aer foarte rece și uscat la suprafața din regiunea de înaltă presiune.

Ploaia înghețată se dezvoltă atunci când zăpada venita din straturile superioare ale atmosferei întâlnește în cădere un strat de aer cald intermediar , determinând zăpada să se topească și să devină ploaie. Pe măsură ce ploaia continuă să cada, trece printr-un strat de aer sub-înghețat chiar deasupra suprafeței solului și se răcește la o temperatură sub îngheț (0 ° C ). Dacă acest strat de aer sub-îngheț este suficient de mare, picăturile de ploaie pot avea timp să înghețe în grindina sau lapovita înainte de a ajunge la sol. Cu toate acestea, dacă stratul de aer sub zero grade la suprafață nu este foarte mare , picăturile de ploaie care cad prin el nu vor avea timp să înghețe și vor lovi pământul ca ploaie înghețată.