Fregata „Regina Maria” revine acasă după participarea la „Active Endeavour”, sub comandă NATO

Fregata "Regina Maria" revine, luni, în Portul Constanţa, după ce a partcipat, în luna octombrie, la Operaţia "Active Endeavour", care s-a desfăşurat în Marea Mediterană sub conducerea NATO.

RomaniaTV.net
01 nov. 2013, 14:32
Fregata „Regina Maria” revine acasă după participarea la „Active Endeavour”, sub comandă NATO

Potrivit Statului Major al Forţelor Navale, fregata românească, având la bord un echipaj alcătuit din 224 de marinari, aflat sub comanda comandorului Bogdan Vochiţu, a îndeplinit toate misiunile ordonate de Comandamentul Operaţiei „Active Endeavour„, pe timpul cărora a parcurs peste 5.700 de mile marine, în mai mult de 600 ore de marş.

Echipajul navei a monitorizat aproximativ 200 de nave comerciale din zonă, interogând peste 80 dintre acestea, cu sprijinul piloţilor marinari care au efectuat mai mult de 30 de ore de zbor pe parcursul misiunilor de supraveghere aeriană.

Vasul este aşteptat să ajungă în portul militar Constanţa luni, la ora 11.00, la ceremonie fiind invitaţi să participe oficialităţi militare, reprezentanţi ai autorităţilor locale, veterani, cadre militare în rezervă şi în retragere, precum şi membri ai familiilor echipajului.

„Active Endeavour” a luat fiinţă în anul 2001 ca răspuns imediat al NATO la atacurile teroriste împotriva Statelor Unite ale Americii din 11 septembrie, în cadrul acesteia navele militare NATO patrulând în Marea Mediterană pentru a monitoriza transporturile de mărfuri şi pentru a descuraja activităţile teroriste şi traficul ilegal.

Aceasta a fost a patra participare a fregatei „Regina Maria” şi a opta a Forţelor Navale Române în cadrul acţiunii de monitorizare a traficului naval şi aerian.

Forţele Navale Române participă la această operaţie din anul 2005, contribuind astfel la îndeplinirea angajamentelor asumate de către ţara noastră în cadrul sistemului de securitate internaţională.

Fregata „Regina Maria” are un deplasament de 4.900 tone, lungimea de 148,2 metri, lăţimea de 14,75 metri şi un pescaj maxim de 6,4 metri. Nava poate dezvolta viteze de până la 30 de noduri şi dispune de o autonomie de 4.500 mile marine. Propulsia este asigurată de 4 turbine Rolls Royce, iar sistemele electrice de la bord sunt alimentate de 4 generatoare Diesel de câte 1 MW fiecare.