Fresh-ul de portocale, o alegere bună pentru sănătatea noastră? Specialiștii trag semnalul de alarmă: ”Simplul fapt că sună sănătos nu înseamnă că e”

Cu toții auzim foarte des despre un stil de viață sănătos. Mulți dintre noi încearcă să aibă o dietă corectă, dar nu prea știu concret care sunt alimentele pe care e musai să le consumăm pentru sănătatea noastră.

29 nov. 2022, 10:37
Fresh-ul de portocale, o alegere bună pentru sănătatea noastră? Specialiștii trag semnalul de alarmă: ”Simplul fapt că sună sănătos nu înseamnă că e”

Cu toții auzim foarte des despre un stil de viață sănătos. Unul dintre alimentele pe care trebuie să le introducem în alimentație este fresh-ul de portocale. Se știe că acesta aduce un aport mare  de vitamine  pentru organsim, însă cu toate acestea, medicii specialiști recomandă mai degrabă consumul unui fruct întreg decât un fresh de portocale.

De ce e bine să înlocuim fresh-ul de portocale cu fructul întreg

Medicul Mihail Pautov este de părere că este mult mai sănătos consumul unei portocale întregi în locul unui fresh.

„1. O portocală are aproximativ 25% glucoză, 25% fructoza + 50% sucroza ( adică fix zahărul din bucătărie – ăla alb, exact același – care este format și el din glucoză+fructoza)

2. Când mănânci portocală cu totul – mănânci și multe fibre care vor încetini absorbția de zaharuri

3. Când o mănânci întregă, mănânci 1, nu 3-4 – astfel aduci un aport cu mult mai mic de zaharuri – (atenție -> nu zahărul este dăunător, ci prea mult și prea repede!)”, povestește acesta conform adevărul.ro

Mai mult decât atât, acesta subliniază că ructoza are un impact pro-inflamator de 10 ori mai mare decât glucoza.

„Simplul fapt că sună sănătos nu înseamnă că e mai sănătoasă”, mai menționează acesta pentru sursa menționată anterior.

Citește și: Cinci alimente de evitat în postul Crăciunului dacă nu vrei să te îngraşi

Se știe foarte bine că zahărul produce un impact negativ asupra organismului uman, iar medicul mai subliniază faptul că un fresh de portocale aduce un aport de zahăr exact ca și o prăjtură.

1. Îți crește repede glicemia ( adică concentrația de glucoză), DAR și „fructimia” – concentrația de fructoza în sânge, pe care încă nu o măsurăm

2. Celula ta, care face energie, prin mitocondrii, se umple de această „benzină” și obosește / o depozitează aiurea, fără să o ardă

3. Glicemia în exces produce mulți radicali liberi – care practic sunt niște bandiți care se plimbă prin corp și înjunghie orice prind”, mai explică el.

Asta nu e tot. El mai aduce încă un argument și spune că prea multă glucoză se lovește de orice îi stă în cale și se produce „glicarea” – la fel cum sucul dulce vărsat pe masă devine lipicios – la fel fiecare celulă devine lipicioasă și îmbătrânește prematur, constant, zilnic”.

Este foarte important ca atunci când vrem să avem un stil de viață sănătos să ținem cont de aceste mici detalii. Pe lângă toate acestea, este foarte importantă și mișcarea, dar și mesele regulate.

Citește și: Alimente de post care pot fi periculoase. Medicii îi avertizează pe cei care nu mai consumă carne și brânză