Frica şi furia distrug sistemul imunitar, avertizează Dalai Lama

Sentimentele negative precum frica şi furia distrug sistemul imunitar, în timp ce 'pacea minţii' contribuie la menţinerea sănătăţii omului, a afirmat luni Dalai Lama al XIV-lea, într-o declaraţie făcută reporterului Ria Novosti la New Delhi, invocând experienţa sa de viaţă.

30 dec. 2013, 13:08
Frica şi furia distrug sistemul imunitar, avertizează Dalai Lama

„Este dovedit ştiinţific că atunci când o persoană se confruntă în mod constant cu teama, furia, ura sau emoţii negative similare, ea literalmente îşi devorează sistemul imunitar”, a spus Dalai Lama, potrivit Agerpres.

Potrivit unor studii medicale recente, „o minte liniştită şi împăcată contribuie la o mai bună sănătate fizică”. „Pot să confirm aceasta din propria mea experienţă de viaţă. Pacea mintală mă ajută să fiu sănătos.Când mă întâlnesc cu prietenii mei, ei spun mereu că arăt ca un om de 60 de ani, iar eu, de fapt, am deja 78 de ani”, argumentează liderul spiritual al tibetanilor.

În opinia sa, cei care sunt preocupaţi de propria sănătate şi aspectul lor fizic ar trebui să acorde mai multă atenţie controlului asupra emoţiilor negative şi calmării minţii.

După cum spune Dalai Lama, „acest lucru este valabil în special pentru femei, pentru că ele consumă sume imense de bani pe produse cosmetice”. „Eu întotdeauna le spun oamenilor – un aspect exterior plăcut nu este rău, dar mai importantă este frumuseţea interioară„, declară el.

Dalai Lama a susţinut în ultima decadă a lunii decembrie o serie de conferinţe pentru budiştii din Rusia la New Delhi, în cadrul cărora a continuat să prezinte comentariile personale la poemul Bodhicaryavatara (‘Intrarea pe calea iluminării’), o lucrare scrisă de Santideva (secolul al VIII-lea).