Frigul este cea mai mare problemă pe timpul iernii. Cum trebuie să-ți reglezi geamul de termopan ca să nu intre frigul în casă

Puini sunt cei care știu că geamurile termopan au nevoie de întrețineri periodice. Una dintre aceste întrețineri trebuie făcută înainte de venirea iernii, în luna noiembrie.

14 sept. 2023, 12:01
Frigul este cea mai mare problemă pe timpul iernii. Cum trebuie să-ți reglezi geamul de termopan ca să nu intre frigul în casă

În contextul în care toți românii intenționează să facă economie la facturile de încălzire în această iarnă ar fi bine ca ferestrele să fie bine sigilate pe timpul sezonului rece. Pentru acest lucru, geamurile de termopan sunt prevăzute cu un buton secret.

Românii trebuie să știe că fiecare fereastră termopan, în funcţie de producător, are posibilitatea de reglare a geamurilor, aici intrând chiar gradul de etanşare al acestora.

Geamurile se reglează manual, astfel încât să se deschidă uşor, însă să nu permită pătrunderea aerului rece de la exterior.

Citește și Ce trebuie să faci la geamurile termopane pentru a nu pierde căldura din apartament. Sfaturi de mare ajutor

La ce să mai fii atent atunci când treci la reglarea geamurilor pentru anotimpul rece

-calibrarea se face doar la ferestrele oscilobatante.

-sfat: pentru un plus de confort, se recomandă să faci aerisirea calorifelor.

-strânge bulbul de pe marginea ferestrei cu ajutorul unei şurubelniţe. Procedeul este necesar pentru relgarea presiunii;

-primăvara se face reglarea geamurilor pentru sezonul cald. Dacă rămân în poziția pentru ioarnă, garnitură de cauciuc se va degrada mai repede;

Cum verifci geamurile termopan

Metoda e una extrem de simplă. Aprinde o lumânare şi pune-o în dreptul ferestrei. Dacă flacăra se mişca în toate părţile, adică necontrolat, înseamnă că geamurile nu sunt aliniate corect.

Altă metodă presupune utilizarea unei hârtii. Pune o coală de hârtie intre tocul geamului şi deschidere, după care închide fereastră. Dacă tragi de hârtie şi se mişcă foarte uşor, adică nu întâmpini rezistenta, fereastra are nevoie neapărată de reglaj.

Cu alte cuvinte, dacă a trecut ceva timp de când instalatorii le-au montat şi simţi curent în dreptul lor, înseamnă că au nevoie de reglare specială pentru geam termopan.

Citește și Cum verifici dacă geamurile termopan sunt reglate pentru iarnă. Trucul care ridică temperatura cu 7 grade

Presiunea constanta poate deteriora izolarea

Atentie, insa! Daca geamul este setat si in timpul sezonului cald in regim de iarna, presiunea exercitata asupra cauciucului de izolare va duce la deteriorarea mult mai rapida a acestuia. De aceea este necesar, ca vara, gemurile sa fie setate in regim de vara.