FRR, precizări privind finanţarea internaţională

Federaţia Română de Rugby susţine că bugetul primit de la forul internaţional nu s-a diminuat, sumele mai mici fiind date de lipsa suplimentarii pentru participarea la Cupa Mondială, unde naţionala stejarijor a ratat calificarea

RomaniaTV.net
14 aug. 2019, 12:33
FRR, precizări privind finanţarea internaţională

„Incepem prin a ne exprima recunostinta pentru atentia de care se bucura sportul, fie ea si generata de bugetele acordate in acest an federatiilor. Simplul fapt ca exista un dialog despre sport, ca acesta este amintit pe agenda zilei in fata publicului larg ar fi imbucurator in conditiile corectitudinii infomatiilor vehiculate.

Intr-un materialul aparut recent in mass-media se precizeaza ca finantarea din partea forului mondial, identificat eronat cu fosta denumire drept International Rugby Board, actualmente World Rugby, a scazut. Dorim sa precizam ca toate contractele de finantare pe care le are aceasta institutie cu federatiile nationale au mai multe paliere, in directa legatura cu strategia World Rugby pentru tarile in cauza. Exista finantari pentru Dezvoltare, Formare, Inalta Performanta, s.a.m.d., relatia contractuala intinzandu-se pe mai multi ani, cu sume specificate de la semnare, cu obiective si evaluari separate. Finantarea primita de la forul mondial nu a fost diminuata, asa cum se insinueaza tendentios, ea beneficiind de o anume planificare multianuala. Singura diferenta este ca nu s-a primit suplimentarea destinata echipelor participante la Cupa Mondiala, a carei directie de cheltuieli era intrinsec legata de aceasta participare.

Bugetul primit de federatia noastra de la Ministerul Tineretului si Sportului reflecta planurile de dezvoltare ale acestui sport, concepute de federatia noastra impreuna cu cluburile afiliate si coroborate in „Strategia Rugby-ului Romanesc 2019 -2023”, document accesibil publicului si care isi propune coordonarea eforturilor tuturor celor implicati in fenomen in vederea evolutiei pozitive a Ovalului la noi in tara. Directiile in care se cheltuie aceste fonduri sunt clar trasate si se refera la sesiunile de pregatire centralizata ale reprezentativelor nationale, la participarea acestora la competitii de profil, la formarea si specializarea personalului tehnic, la promovarea rugbyului si la organizarea de competitii pe teritoriul Romaniei. Federatia Romana de Rugby isi propune chiar o extindere a strategiei sale de dezvoltare pe o perioada mai lunga, intrucat consideram ca fara a ne asuma un parcurs constant, etapizat, nu putem obtine rezultatele scontate. Avem convingerea ca nu suntem singurii pentru care absenta unui buget multianual este principala piedica in calea unei astfel de planificari de viitor. Lipsindu-ne siguranta financiara necesara pentru a putea antama activitati specifice menite sa creasca performanta, ne vedem nevoiti sa gestionam ceea ce ne propunem sub semnul resurselor proprii si al adaptarii la conditiile date.

Bugetul acordat Federatiei Romane de Rugby raspunde obiectivelor propuse de strategia votata in unanimitate in cadrul Adunarii Generale a FRR, fapt pentru care suntem recunoscatori. Credem in semnificatia sa de vot de incredere referitor la ceea ce ne propunem sa facem in aceasta disciplina in urmatorii ani si ne dorim sa rasplatim pozitiv aceste asteptari.

Sportul, ca bun national ce ne permite sa concuram cu mandrie cu oricare alta tara, merita siguranta si respect. Avem incredere atat in colegii nostri de la celelalte federatii, cat si in reprezentantii Ministerului Tineretului si Sportului si ai altor institutii implicate in acest domeniu ca vom putea, impreuna, sa readucem sportul in postura binemeritata de prioritate nationala